Zoom (Video Conferencing Tool) te installeren op Ubuntu 20.04

Zoom werd opgericht in 2011 en is nu een van de meest gebruikte diensten voor videoconferenties en online vergaderingen geworden. Mensen uit verschillende beroepsgroepen zoals onderwijsinstellingen, bedrijven, particulieren gebruiken Zoom voor hun dagelijkse werk. Het is een prominent hulpmiddel geworden voor thuiswerken, het geven van online lezingen, het afnemen van online examens, het houden van zakelijke vergaderingen, en nog veel meer.

De aan de gang zijnde COVID-19 pandemie crisis heeft de werkcultuur in de wereld veranderd in een nieuwe norm. Ondernemingen zijn deze cultuur gaan overnemen, waarbij hun personeel wordt opgeleid om de nodige online hulpmiddelen te gebruiken. Van deze online hulpmiddelen is Zoom uitgegroeid tot een van de meest dominerende platforms voor videoconferenties en andere verwante doeleinden.

Zoom is beschikbaar voor installatie op Windows, Mac, Linux, Android, en IOS. Het biedt ook een browserextensie voor Mozilla Firefox en Google Chrome, zodat je Zoom vergaderingen kunt beginnen of plannen. Sommige diensten worden gratis geleverd in de basislicentie. Aan de pro en zakelijke licentie hangt een hoger prijskaartje. Om aan een vergadering deel te nemen heb je geen account nodig.

Wat zullen we behandelen

In deze gids zullen we drie verschillende manieren zien om de Zoom app op een Ubuntu 20.04 systeem te installeren. Laten we aan de slag gaan met deze HowTo gids.

Hoe aan een Zoom vergadering meedoen

Zoom gebruikt voor elke vergadering een uniek ID van 9-11 cijfers dat ook wel ‘vergadering ID’ wordt genoemd. Deze ID is nodig voor iedereen die aan een Zoom vergadering wil deelnemen. Je kunt ook meedoen via een vaste telefoon of mobiele telefoon door een teleconferencing nummer te gebruiken (gegeven in een uitnodiging). Iedereen die mee wil doen moet dit ‘vergadering ID’ veld invoeren in de Zoom app op zijn toestel (mobiel, desktop enz) om verbinding te maken. Je kunt kiezen om de video en audio functies aan of uit te zetten en alleen het scherm te delen. Vergaderingen kunnen ook gepland worden met Google agenda, Zoom Website

Wat heb je nodig

  • Ubuntu 20.04 op je computer geïnstalleerd.
  • Een account met ‘sudo’ rechten.
  • Toegang tot het internet.

Methode 1. Zoom installeren vanuit het Ubuntu Software Center

Dit is de eenvoudigste en meest aanbevolen methode voor de meeste beginners om Zoom te installeren. Het snap pakket voor zoom is een onofficiële herverpakte versie van het Debian installatiepakket van https://zoom.us De broncode hiervoor is beschikbaar op GitHub bij https://github.com/ogra1/zoom-snap

Volg de onderstaande stappen om Zoom te installeren:

Stap 1. Start “Ubuntu Software” toepassing en typ “zoom” in het linker zoek-icoon in de bovenste balk.

Stap 2. Kies in de zoekresultaten de optie “zoom-client” uit de lijst.

zoom-klant zoeken

Stap 3. Klik op de knop Installeren om de toepassing te installeren.

zoom-client installeren

Stap 4. Eenmaal geïnstalleerd kun je Zoom starten vanuit het Activiteitenmenu.

zoom-cliënt lancering

Methode 2. Zoom installeren uit de Snap repository voor Ubuntu 20.04

De Snap versie is ook beschikbaar om Zoom te installeren, maar hiervoor moet eerst de Snap geïnstalleerd worden. Deze methode is eigenlijk een opdrachtregel versie van de bovenstaande methode. Om snap op Ubuntu 20.04 te installeren, geef je gewoon de onderstaande twee commando’s:

sudo apt update
sudo apt install snapd

Een andere manier om snap te installeren is met behulp van het Ubuntu Software Centrum (zoek naar snapd), wat net zo gaat als het installeren van elke software op Ubuntu. Zodra snapd geïnstalleerd is, log je uit en weer in, of herstart je het systeem. Dit zal ervoor zorgen dat de paden van de snap goed ingesteld zijn.

Stap 1. Werk de software repository op Ubuntu 20.04 bij met het volgende commando:

sudo apt update

Stap 2. Upgrade de geïnstalleerde pakketten op Ubuntu 20.04 met het volgende commando.

sudo apt upgrade

Stap 3. Installeer nu de Zoom toepassing met het snap commando.

sudo snap install zoom-client

zoom-client snap install

Methode 3. Installeer Zoom uit het officiële Debian Installer pakket

Deze methode installeert de nieuwste versie van de Zoom toepassing. Het download centrum van Zoom heeft vele installatiepakketten voor verschillende soorten linux, zoals Ubuntu, Debian, RedHat, Mint enz. Je kunt het installatiepakket kiezen door het type Linux, de OS architectuur en de OS versie op te geven. Wij hebben Ubuntu met 64-bit OS en 16.04+ OS versie gekozen uit de keuzelijsten.

Stap 1. Open een terminal en voer het volgende commando in om de nieuwste versie van Zoom te downloaden van de officiële website. Dit commando is voor 64-bit en 16.04+ Ubuntu.

wget https://zoom.us/client/latest/zoom_amd64.deb

zoom-client deb installer

Stap 2. Na het downloaden van het .deb pakket installeer je de Zoom app door het volgende commando met sudo privileges uit te voeren:

sudo apt install ./zoom_amd64.deb

installeren van het zoom-client deb pakket

Voer de bovenstaande twee commando’s in dezelfde directory uit om problemen te voorkomen, geef anders het pad van het gedownloade bestand op de terminal aan als:

sudo apt install /path/to the/file/zoom_amd64.deb

Stap 3. Nu kun je de Zoom app starten vanuit de terminal door ‘zoom’ te typen of uit het menu Activiteiten zoals in de bovenstaande methode.

Conclusie

In deze gids hebben we drie verschillende manieren gezien om de Zoom toepassing te installeren op Ubuntu 20.04. Als je enthousiast bent om Zoom eens uit te proberen, kun je de gratis versie gebruiken die tot 100 deelnemers aan een vergadering toelaat.