TeamViewer installeren en gebruiken op Ubuntu 20.04

Teamviewer is een veelgebruikt programma voor het benaderen en beheren van een computersysteem op afstand. Veel rganisaties gebruiken TeamViewer om hun klanten op afstand te helpen. Gebruikssituaties zijn onder andere het oplossen van systeemcrashes, technische assistentie op afstand, online onderwijsprogramma’s, videoconferenties, werken op afstand wanneer je niet op kantoor bent (b.v. Work From Home) enz.

TeamViewer is bijzonder essentieel geworden tijdens deze Covid-19 dagen, omdat het grootste deel van het IT personeel op afstand werkt. Met TeamViewer kunnen we toegang krijgen tot het remote desktop scherm, het met onze eigen muis en toetsenbord bedienen en systeemproblemen verhelpen zonder er persoonlijk bij te zijn, medewerkers helpen die thuis werken, enzovoort.

TeamViewer eigenschappen

Teamviewer kan zowel computers als android toestellen op afstand bedienen. Het is een cross-platform software. Dit betekent dat je elk apparaat vanaf elk apparaat kunt besturen, zoals je bureaublad vanaf een mobiel kunt besturen of je mobiel vanaf je bureaublad.

Linux systemen met alleen commandoregel toegang zijn ook te benaderen met TeamViewer. Dit is erg handig voor toegang tot servers zoals webservers, databaseservers, enz.

TeamViewer is beschikbaar voor alle belangrijke OS zoals Linux, macOS, Windows, Chrome, iOS, enz. Behalve het bedienen van het externe apparaat, vergemakkelijkt TeamViewer ook bestandsoverdracht op deze platforms, ongeacht het OS waarop de communicerende apparaten draaien.

Wat zullen we behandelen?

In deze gids zullen we zien hoe je TeamViewer kunt installeren op Ubuntu 20.04 systeem. We zullen de officiële installatiemethode gebruiken. Na de installatie zullen we TeamViewer op een android toestel installeren en verbinding maken met de remote desktop van ons Ubuntu 20.04 systeem. Laten we aan de slag gaan met het installatieproces.

Hoe TeamViewer werkt

Stap 1. Eerst moet je TeamViewer installeren op het apparaat dat je op afstand wilt benaderen. Het kan geïnstalleerd worden op het apparaat van de cliënt (laptop, desktop, mobiel), server, IOT apparaat of een Kiosk systeem.

Stap 2. Download en installeer nu TeamViewer op het apparaat dat je zult gebruiken om verbinding te maken met de doel-apparaten (zoals aangegeven in stap 1).

Stap 3. Start nu de verbinding vanaf je lokale apparaat door het verbindingsID van het externe apparaat in te voeren in het veld met het label “Partner ID. Als je op de verbind knop drukt, verschijnt het bureaublad van het andere apparaat op je toestel. Dat is alles en je bent helemaal klaar om dit externe apparaat te benaderen.

Als je aan de andere kant van de verbinding staat (het doel-apparaat op afstand), kun je de functies regelen die je wilt delen met de persoon die toegang heeft tot je systeem.

OPMERKING: TeamViewer is versiespecifiek, dit betekent dat als er op twee communicerende apparaten verschillende versies geïnstalleerd zijn, de verbinding niet succesvol zal zijn. Installeer TeamViewer dus altijd van de officiële website om dit probleem te onderdrukken.

TeamViewer installeren

Stap 1. Download het TeamViewer setup bestand (.deb) voor Ubuntu (Debian) systeem van de officiële website. Je kunt hier klikken om het bestand direct te downloaden. We gebruiken het x86_64 bit Debian pakket, als je op een 32-bit systeem zit gebruik dan het x86_32 bit bestand.

Download TeamViewer

Stap 2. Ga nu naar de download map en dubbelklik op het teamviewer_xx_amd64.deb bestand. Je kunt ook met de rechtermuisknop op het bestand klikken en de optie “Openen met Software Installeren”.

TeamViewer installeren

Stap 3. Klik in het installatievenster op de knop Installeren en zet je systeembeheerderswachtwoord in het dialoogvenster Authenticatie dialoogvenster wanneer om authenticatie gevraagd wordt.

Installeer TeamViewer met Software Installeren

Systeemauthenticatie om software te installeren

Stap 4. Als de installatie voltooid is, kun je TeamViewer starten door te zoeken in de zoekbalk van het Activiteitenmenu links bovenaan het scherm.

Start TeamViewer

Accepteer de licentieovereenkomst en druk op ‘doorgaan’ :

Accepteer de licentieovereenkomst
Het startscherm verschijnt, met je afstandsbedienings-ID en wachtwoord voor de toegang op afstand:

TeamViewer startscherm

Verbinden met TeamViewer vanaf een Android toestel

Nu gaan we TeamViewer installeren op ons android mobiele toestel. Volg de onderstaande stappen:

Stap 1. TeamViewer kan uit de Google Playstore op elk ondersteund Android toestel geïnstalleerd worden.

TeamViewer installeren op een Android toestel
Stap 2. Na het installeren van de app start je hem en voer je de ID van de externe machine van het TeamViewer dat op het Ubuntu 20.04 systeem draait in in het Partner ID veld van TeamViewer op je android toestel.

Invoeren van het partner ID
Stap 3. Zodra je op de knop ‘Remote Control’ klikt, moet je ter authenticatie het wachtwoord voor het externe systeem invoeren.

Het wachtwoord van de partner invoeren
Als alles goed gaat, zou je het bureaubladscherm van Ubuntu 20.04 op je android toestel moeten kunnen zien. Dit is te zien in de afbeelding hieronder:

Remote dektop tonen op android toestel
Je zou nu de remote computer vanaf je android toestel moeten kunnen bedienen.

Conclusie

Gefeliciteerd, we hebben TeamViewer met succes geïnstalleerd op Ubuntu 20.04 OS. Het is een erg handig hulpmiddel voor toegang en bediening op afstand. Het is vrij verkrijgbaar voor niet-commercieel gebruik. Wil je een commerciële versie dan zul je ervoor moeten betalen.