speel je Tetris kloon Tint op de Ubuntu opdrachtregel

Tetris is het favoriete vallende blokken spel uit onze kindertijd. De jaren ’90 generatie is letterlijk opgegroeid met het spelen van dit spel en het mooiste ervan is dat het ook nu nog even populair is als jaren geleden. Veel van de studenten Informatica wordt gevraagd dit spel in verschillende programmeertalen te bouwen als onderdeel van hun verschillende cursusprojecten. Ook op commercieel niveau heeft dit spel verschillende herzieningen ondergaan en vandaag zijn er veel verschillende klonen van Tetris verkrijgbaar.

Als we het over de regels van dit spel hebben, dan is er een rechthoekige grens bepaald waarbinnen je geacht wordt te spelen. Zodra het door jou gekozen level van het spel begint, beginnen de blokken van verschillende vormen te vallen en je moet ze zo verplaatsen en bijstellen dat ze perfect op het blok vallen dat al op de grond gevallen is. De blokken blijven vallen tot de bovengrens van de vastgestelde grens bereikt is. Daarna eindigt het spel en krijg je je score op het scherm te zien.

Tijdens het spelen van Tetris moet je doel zijn om zoveel mogelijk blokken in symmetrie op één lijn te krijgen. Dat is de precieze factor waarvan de score van je spel afhangt. Als Linux gebruiker wil je misschien ook dit geweldige spel op je systeem geïnstalleerd hebben. Daarom laat ik je vandaag zien hoe je de Tetris kloon ‘Tint’ op een Ubuntu 20.04 systeem kunt installeren. Behalve dat zullen we ook leren hoe we dit spel ook echt kunnen spelen als het eenmaal op ons systeem geïnstalleerd is. Tenslotte delen we met jullie een extra tip over het spelen van Tetris-achtige spellen.

Tinc installatie- en speelprocedure op Ubuntu 20.04

Er zijn verschillende methoden om een Tetris kloon op je Ubuntu 20.04 systeem te laten installeren, maar ons doel is om je de gemakkelijkste van deze te leren, zodat je snel de Tetris kloon “Tint” op je systeem kunt installeren en van dit geweldige spel kunt genieten. Je zult zien hoe we Tetris op ons Ubuntu 20.04 systeem kunnen installeren en spelen door snel de hieronder beschreven stappen uit te voeren:

Stap # 1: Maak je systeem klaar om er Tetris kloon Tint op te installeren

Zoals we bij al onze installatie methodes doen, zullen we eerst ons Ubuntu 20.04 systeem bijwerken, zodat er geen gebroken verbindingen of afhankelijkheden zijn. We kunnen dat meteen doen door het bijgevoegde commando uit te voeren:

$ sudo apt update

Stap # 2: Installeer de beschikbare variant van Tetris op je systeem

Na het uitvoeren van ons “update” commando kunnen we “Tint”, d.w.z. de variant van Tetris die perfect past bij de besproken methode, op ons Ubuntu 20.04 systeem installeren. “Tint” kan op ons systeem geïnstalleerd worden door het hieronder geciteerde commando uit te voeren:

$ sudo apt install tint

Een heel belangrijk punt om hier op te merken is dat, omdat “Tint” een heel lichtgewicht variant van Tetris is, het daarom niet alleen heel weinig ruimte op je systeem inneemt, maar ook heel snel geïnstalleerd wordt.

Stap # 3: Start Tint – Tetris achtig spel – binnen de Terminal van je systeem

Als “Tint” op ons Ubuntu 20.04 systeem geïnstalleerd is, kunnen we het gemakkelijk binnen onze terminal starten. Ja, je hoort het goed. Je kunt werkelijk Tetris spelen van binnen je Ubuntu 20.04 terminal door zijn “Tint” variant te installeren. Om “Tint” binnen de terminal van je systeem te starten, moet je het bijgevoegde commando uitvoeren:

$ tint

Stap # 4: Kies het Respective Level van Tetris dat je wilt spelen:

Nadat je het startcommando hebt uitgevoerd, krijg je op je terminal een boodschap te zien waarin je gevraagd wordt welk niveau van “Tint” je op dit moment wilt spelen. Je kunt elk niveau van 1 tot 9 kiezen door het in te typen en dan op de Enter toets te tikken zoals in de afbeelding hieronder. Wij hebben niveau 4 gekozen ter demonstratie.

Begin met kleuren

Stap # 5: Begin Tetris te spelen:

Als je het gewenste niveau gekozen hebt, kun je meteen Tetris gaan spelen. De bedieningselementen staan op het scherm zoals je kunt zien op de bijgevoegde afbeelding. Door deze besturingselementen te gebruiken kun je dit spel op een prettige manier spelen tot het level afgelopen is.

Speel Tetris op de Linux commando-regel

Stap # 6: Bewaar je hoge score voor later gebruik:

Als het gekozen level afgelopen is of als je het spel verliest, krijg je op de terminal je score te zien zoals op de afbeelding hieronder. Je kunt ook je hoge score met je naam opslaan voor toekomstig gebruik, net als wij deden. Op deze manier kun je Tetris spelen als een pro op je Ubuntu 20.04 systeem.

Tetris score

Extra Informatie

Je vraagt je misschien af dat als je Tetris eenmaal op je Ubuntu 20.04 systeem geïnstalleerd hebt, hoe je het dan eventueel kunt verwijderen. Wel, je hoeft je daar geen zorgen over te maken, want de variant van Tetris die we met deze methode geïnstalleerd hebben kun je ook heel naadloos van je systeem verwijderen, gewoon door het volgende commando uit te voeren:

$ sudo apt-get purge --autoremove tint

Tint verwijderen

Conclusie

Je zult nu wel door hebben hoe gemakkelijk het is om het leuke spel Tint op een Ubuntu 20.04 systeem te installeren. Als dit spel geïnstalleerd is, heb je de vrijheid om te kiezen welk niveau van dit spel je wilt spelen en het dan meteen te beginnen spelen. We waren van plan de gemakkelijkste methode te delen om dit spel op je Ubuntu 20.04 systeem te laten installeren en we zijn er in geslaagd dit doel heel goed te bereiken. Nu kun je van dit spel blijven genieten zolang je wilt.