Slack installeren op Ubuntu 20.04

Samenwerkingsplatforms zijn steeds belangrijker geworden in het digitale tijdperk, en Slack is een bekend en modern hulpmiddel. Het wordt gebruikt om verschillende communicatie in kanalen te organiseren, zodat teams kunnen samenwerken en communiceren wanneer dat nodig is. De communicatie binnen dit medium is goed georganiseerd, waardoor het de eerste keus voor gebruikers is. Gebruikers kunnen teams vormen op basis van projecten waaraan ze werken en Slack is altijd in staat zijn communicatiedoel te vervullen. De zoekbalk van Slack doorzoekt de berichten op een uitgebreide manier en bewaart het verslag voor een langere tijd. Niet alleen chatberichten, maar ook het delen van onderwerpen, audio, video’s en bijlagen maken slack populair bij zijn gebruikers. Het is niet beperkt tot alleen professionals, maar wordt gebruikt door verschillende mensen die in teams werken omdat het een soepel en gemakkelijk communicatiemiddel is.

Slack is een modern communicatieplatform voor bedrijven om e-mail te vervangen. In deze gids leren we hoe je Slack kunt installeren onder Ubuntu 20.04. Slack kan gemakkelijk op je systeem geïnstalleerd worden door een paar basisstappen te volgen. Hier gebruiken we het snap pakket om Slack te installeren, maar je kunt ook het deb pakket gebruiken, want beide zullen je helpen je doel te bereiken.

Opmerking: Gebruikers moeten niet zowel het Deb als het Snap pakket op hun systeem installeren.

Om slack te installeren ga je naar de zoekbalk linksonder op je scherm en zoek je Terminal. Je kunt terminal starten door op het terminal icoon te klikken.

Slack installatie

De terminal wordt geopend. Nu moet je het snapd pakket in je systeem installeren. schrijf het bijgevoegde commando, en druk dan op enter.

$ sudo apt install snapd

Installeer snap

Opmerking:

Als de nieuwste apt niet in je systeem geïnstalleerd is, probeer dan apt-get update && apt-get upgrade te gebruiken om alle beschikbare updates te krijgen.

Het systeem vraagt om het wachtwoord van een sudo gebruiker. Voer het wachtwoord in en dan begint de installatie.

Installatie van Snap daemon

De installatie van snapd begint en dit kan enige tijd duren, dus sluit de terminal niet af. Eenmaal geïnstalleerd kun je de installatie van het snapd pakket ook verifiëren met het hieronder geciteerde commando. Typ dit commando op de opdrachtregel en druk dan op enter. De geïnstalleerde snapversie verschijnt op je scherm zoals in de bijgevoegde onderstaande afbeelding:

$ snap version

Controleer de snap versie

Opmerking: Je kunt niet verder gaan met de installatie van Slack tenzij je snapd pakket op deze methode geïnstalleerd hebt. Zorg er dus voor dat je, terwijl je deze methode gebruikt, snapd pakket installeert met de hierboven genoemde stappen.

Je kunt de slack installeren met het bevestigde commando. Je moet dit commando in de terminal typen en dan op enter drukken.

$ sudo snap install slack --classic

Installeer slack classic

Opmerking: Het wachtwoord van de sudo gebruiker kan door het systeem gevraagd worden, als dat het geval is, voer dan gewoon je wachtwoord in de toegewezen ruimte in en ga dan verder.

Voer sudo wachtwoord in

Als je het wachtwoord van de sudo gebruiker hebt opgegeven, begint de installatie van slack zoals in de onderstaande figuur. Het kan even duren voor het pakket gedownload is, dus sluit de terminal niet af voordat het downloaden voltooid is, anders wordt het installatieproces afgebroken.

Installing Slack via snap

Na enige tijd zie je op je computerscherm de boodschap “Slack installed“, die uitbeeldt dat de gewenste toepassing nu deel uitmaakt van de toepassingen van je systeem.

Slack succesvol geïnstalleerd

Zodra je een duidelijke aanwijzing krijgt dat slack in je systeem geïnstalleerd is, kun je je voordeel doen met de functionaliteit van slack. Ga nu terug naar het startscherm.

Toegang krijgen tot de Slack toepassing

Gebruikers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot de Slack toepassing als die geïnstalleerd is. Sluit de terminal af en ga terug naar het startscherm. Kies de zoekbalk optie die links onderaan op het startscherm beschikbaar is. Je ziet daar een aantal toepassingen beschikbaar. Typ Slack, het zal in de toepassingen verschijnen. Dubbelklik er dan op.

Slack op het Linux Bureaublad

Slack begint te draaien, als je al een account hebt kun je je direct aanmelden. Anders maak je een nieuwe werkruimte om met je collega’s samen te werken. Ze hebben zowel enkele prijsplannen als enkele mogelijkheden om gratis een account aan te maken, je kunt ze allemaal verkennen en zelf een keuze maken. Het installeren van Slack op Linux Mint 20 is relatief eenvoudig en gebruikers kunnen van deze toepassing genieten door de in het artikel genoemde stappen te volgen.

Slack op Ubuntu

Slack bijwerken

Tijdens de installatie wordt standaard de nieuwste versie van elke software in je systeem geïnstalleerd, maar alleen ter controle kun je het volgende commando gebruiken om slack bij te werken.

$ cat /etc/apt/sources.list.d/slack.list

Dit zorgt ervoor dat de Slack installatie altijd automatisch wordt bijgewerkt als er een nieuwe versie wordt uitgebracht. Zo blijft de bijgewerkte versie op je bureaublad om aan alle normen van software-updates te voldoen.

Conclusie

De handleiding toont het proces om Slack, een samenwerkingsplatform, op je Linux machines te installeren. Zorg er bij de installatie van Slack voor dat je het snapd pakket er aan vooraf installeert. Misschien moet je ook de huidige apt versie bijwerken. Dit snapd pakket is maar één manier om de toepassing te installeren, je kunt ook Deb pakket gebruiken. Meerdere werkplekken in de wereld gebruiken Slack als hun communicatieplatform, en maken gebruik van Slack’s bureaublad meldingen. Het hierboven uitgewerkte proces helpt je om Slack gemakkelijk direct vanuit je lade te starten.