qBittorrent installeren op Ubuntu 20.04

Qbittorent is een open-source en vrij verkrijgbare peer-to-peer bit torrent client. Het is klein en belast de geheugenschijf niet. Van dit programma is bekend dat het effectief en efficiënt werkt op vele besturingssystemen, zoals Linux, Microsoft Windows en FreeBSD. Het is geschreven in de C++ taal. Het heeft een soortgelijke interface als u torrent. Qbittorent ondersteunt ook belangrijke bit torrent uitbreidingen zoals peer exchange en volledige encryptie, enz. Dit artikel helpt je aan de instructies voor het installeren van qbittorent op Linux besturingssysteem.

Om dit artikel te volgen, moet je een Ubuntu 20.04 desktop geïnstalleerd hebben en je gebruiker moet sudo rechten hebben.

qBittorrent installatie via terminal

Systeem bijwerken

De eerste stap in deze aanpak is het bijwerken van het systeem. We willen er zeker van zijn dat alle pakketten zijn bijgewerkt. Deze methode vraagt eerst de sudo account passcode, het wachtwoord voor de authenticatie van de gebruiker, als dat geverifieerd is gaat het verder.

$  sudo apt update

Installeer Updates

Systeem bijwerken

De tweede stap is het upgraden van de pakketten nadat ze bijgewerkt zijn. Dit doet het systeem door door alle pakketlijsten te navigeren en afhankelijkheden te bouwen. Verder worden hier alle nieuwe pakketten vermeld die geïnstalleerd moeten worden. Het basisverschil in zowel updaten als upgraden is dat bij het updaten van een systeem alle pakketten van hun websites ververst worden of naar het systeem gedownload worden. Terwijl bij het upgraden van het systeem alle reeds gedownloade of opgefriste pakketten worden gerangschikt of uitgebreid met de nieuwste versie.

$ sudo apt upgrade

Installeer nieuwe systeempakketten

Bij deze procedure is schijfruimte nodig, dus vraagt het systeem in de opdrachtprompt aan de gebruiker of hij verder wil gaan of niet. Dus als je optie “ja” is, druk dan op de toets “y” en dan op enter.

Bevestig de installatie

Dit update proces vergt enige tijd om voltooid te worden. Omdat alle pakketten ge-updated moeten worden, heeft het systeem dus wat langer de tijd nodig. De hieronder bijgevoegde afbeelding toont de verbetering van dit proces met tijd en weging.

Update geïnstalleerd

Qbittorent PPA toevoeging op Ubuntu 20.04

De PPA (persoonlijk pakket archief) van qbittorent wordt aan het Ubuntu systeem toegevoegd vanaf de website. Zorg ervoor dat je internetverbinding in orde is. Want het duurt even voor hij stabiel is. Voer het onderstaande commando uit om verder te gaan.

$ sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable

Dit vraagt ook het wachtwoord van de Sudo account om de authentieke gebruiker te verifiëren. Alle pakketten van de apt repositories worden aan het Linux besturingssysteem toegevoegd. Tijdens het toevoegen van alle repositories in het systeem vraagt het systeem de gebruiker of hij verder wil gaan en druk dan op enter of de andere toets om deze procedure te stoppen. Druk op Enter om verder te gaan.

Voeg qbittorrent PPA toe

Systeem bijwerken

Opnieuw moet het systeem bijgewerkt worden. Alle repositories die aan het systeem zijn toegevoegd moeten bijgewerkt worden, zodat deze repositories gemakkelijk en effectief in het systeem kunnen werken. Als alle pakketten in de lijst door het systeem genavigeerd zijn toont het de gereed melding en gaat verder.

$ sudo apt update

Qbittorent installatie

Na de toevoeging van de PPA repository in het systeem is ons Ubuntu systeem nu klaar om de qbittorrent toepassing op het systeem te installeren. Hiervoor hebben we het apt pakket gebruikt om de pakketten en repositories bij te werken en op te waarderen, terwijl we de sudo rechten in onze commando’s gebruiken. Nu voeren we dus het installatie-vraagje uit.

$ sudo apt install qbittorent

Terwijl het commando wordt uitgevoerd, worden de pakketten door het systeem gelezen, ook begint het de afhankelijkheden te bouwen die nodig zijn bij de installatie van een nieuwe toepassing in het systeem. Toestandsinformatie wordt ook opgevraagd en dus aan de gebruiker getoond.

Installeer qbittorrent

Bovendien worden hier ook alle pakketten getoond die automatisch zonder toestemming geïnstalleerd worden. Tijdens het installatieproces is toestemming van de gebruiker nodig omdat er schijfruimte nodig is. Dus meldt het systeem de gebruiker dat het na afloop van het proces een bepaald bereik aan ruimte op de harde schijf zal innemen. Dus als die niet leeg is moet je de extra items verwijderen om vrije ruimte te verzekeren. Je gaat verder met “y” en zo niet dan druk je op de andere optie en dan op “enter”.

Het installatieproces vergt enige tijd. De voortgang is te zien via de afbeelding.

Installatie van pakketten

Start qBittorent

Als de installatie voltooid is, hoef je om de toepassing te openen of te starten alleen maar naar het hoofdmenu van de toepassing te gaan. Navigeer naar de zoekbalk en typ de naam qbittorent, zoals die door het systeem wordt opgehaald en open het dan.

qBittorent

Voor de toepassing begint, zie je een melding, die een alarmerend teken is van het beëindigen van je privacy omdat het alles openbaar deelt. Je kunt Cancel kiezen om het te sluiten of de optie agree om verder te gaan.

Accepteer wettelijke kennisgeving

Als het programma geopend is, zie je de interface met een navigatiebalk aan de linkerkant van de pagina.

qBittorrent

Navigeer nu naar de bovenste menubalk en kies de optie gereedschappen, kies verder voorkeuren uit de uitklapbalk.

Kies voorkeuren

Dan verandert de interface in een nieuwe pagina. Kies nu de optie web UI uit de linker balk. Web UI kan torrent clients besturen vanuit de web browser. Poort 8080 wordt gebruikt om dit specifieke programma uit te voeren.

Voorkeuren

Alles wat je nodig hebt is je gegevens zoals naam en wachtwoord voor de authenticatie. Een web browser wordt geopend. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in om in te loggen.

Qbittorrent web ui

Verwijderen van qbittorent

Om deze toepassing van het systeem te verwijderen, gebruik je dit sudo-remove commando.

$ sudo apt remove qbittorent

Conclusie

Qbittorent werkt op dezelfde manier als Utorrent dat doet. Het werd ontwikkeld om als alternatief voor Utorrent te dienen. Ik hoop dat dit artikel je behulpzaam zal blijken bij het installeren en na lancering gebruiken van deze toepassing.