Netdata te installeren op Debian 11
Netdata is een open-source web-gebaseerd real-time Linux systeem voor prestatie- en gezondheidscontrole. Het ondersteunt de bewaking van veel verschillende soorten informatie. Enkele voorbeelden van informatie zijn algemene systeemstatistieken, Linux Containers (zoals Docker containers), PostgreSQL, MySQL, MongoDB en Redis, die in real-time per individuele container kunnen worden gemonitord. Maar het levert ook metrieken op hoog niveau, zoals het aantal actieve gebruikers op je website of hun surfgedrag in het algemeen.
Netdata is snel en efficiënt en vereist slechts een kleine hoeveelheid configuratie en installatie. Netdata is zeer geschikt om netwerkverkeer, servers, clusters en microservices die je misschien op je servers hebt draaien te monitoren. Met microseconde reactietijden kan het bijna real-time prestatiebewaking bieden.
Netdata is 100% open-source. Het is uitgebracht onder de GPL licentie v3. Je kunt precies zien wat het doet en hoe het in real-time werkt door de code op Github te bekijken. Netdata draait soepel op alle grote Linux distributies, zelfs wanneer het met minimale middelen draait – zoals Raspberry Pis of ARM-gebaseerde VPS hosting servers.
Is Netdata veilig?
Netdata is veilig om op productieservers te draaien. Het is volledig gebouwd met veilige programmeerpraktijken in gedachten, wat betekent dat het geen externe bibliotheken gebruikt. Netdata voert voortdurend uitgebreide tests uit op zijn eigen codebase voor geheugenlekken, problemen met threads en al het andere dat fout kan gaan. Deze tests vinden regelmatig bugs die onmiddellijk upstream worden gerapporteerd aan de open-source projecten die Netdata gebruikt.
Netdata draait al sinds 2012 veilig op de productieservers van webhostingbedrijven zonder dat het opnieuw moet worden opgestart of problemen veroorzaakt voor duizenden websites die ermee worden gehost.
Voorwaarden
Om Netdata op je Debian 11 server te installeren en te draaien, moet je beschikken over:
- Een server waarop Debian 11 draait.
- Een niet-root gebruiker met sudo privileges.
De Netdata Agent is ongelooflijk licht en is geschikt voor elke machine die je wilt monitoren. De Netdata Agent zal nooit meer dan 1% van een enkele CPU gebruiken, dus het totale systeemgebruik is minimaal. 1 CPU core en 1GB RAM zijn meer dan genoeg voor elke server om Netdata te gebruiken.
Het systeem bijwerken
Het is een goed idee om alle servers up-to-date te houden met de laatste patches, bugfixes en beveiligingsupdates.
Voer het volgende commando in je terminal uit om je systeem bij te werken.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y
Netdata installeren op Debian 11
Het Netdata pakket is beschikbaar in de basisrepository van Debian en kan worden geïnstalleerd met de APT package manager.
Voer het volgende commando uit om Netdata op Debian 11 te installeren .
sudo apt-get install netdata -y
Zodra de installatie is voltooid, voer je het volgende commando uit om Netdata te starten.
sudo systemctl start netdata
Om Netdata automatisch te laten starten bij het opnieuw opstarten, voer je het volgende commando uit.
sudo systemctl enable netdata
Om de status te controleren, voer je het volgende commando uit.
sudo systemctl status netdata
Je krijgt een uitvoer die lijkt op de volgende. Je kunt in de schermafbeelding zien dat Netdata draait en succesvol is gestart.
Netdata configureren
Nu is aan alle voorwaarden voldaan en zijn we klaar om Netdata te configureren.
Netdata wordt geconfigureerd via een YAML configuratiebestand /etc/netdata/netdata.conf.
Voer het volgende commando uit om dit bestand te bewerken met de nano editor.
nano /etc/netdata/netdata.conf
Zoek de regel Bind socket to IP = 127.0.0.1.
Verander deze regel in bind socket aan het IP adres van je eigen server. We veranderen het in het IP-adres van je eigen server, zodat we vanaf het IP-adres toegang hebben tot het Netdata dashboard. Bijvoorbeeld: als het IP adres van je server 192.168.1.1 is, dan zou de regel eruit moeten zien als bind socket to IP = 192.168.1.1
bind socket to IP = YOUR_SERVER_IP_ADDRESS
Voer het onderstaande commando uit om het IP adres van je server te vinden als je dat niet weet.
ip addr
De uitvoer zal er ongeveer uitzien als de schermafbeelding hieronder. We gebruiken de regel in het screenshot die inet addr zegt – dit is het IP adres van onze server.
Sla nu het bestand op en sluit het af door op de Ctrl+X toets van je toetsenbord te drukken, druk dan op Y, en druk tenslotte op de Enter toets. Herstart de Netdata service om de nieuwe instellingen in werking te laten treden.
sudo systemctl restart netdata
Firewall configureren
De web UI en de read API voor Netdata zijn beide beschikbaar op poort 19999. Als je je server achter een firewall draait, moet je deze poort deblokkeren. Ze moet door de firewall geopend zijn om je toegang te geven tot het dashboard of de read API te gebruiken met tools van derden. Voer het volgende commando uit om deze poort te openen.
sudo ufw allow 19999
Voer onderstaand commando uit om de firewallregels bij te werken.
sudo ufw reload
Voer het onderstaande commando uit om ervoor te zorgen dat de poort 19999 open staat.
sudo ufw status verbose
Je ziet een uitvoer die lijkt op de onderstaande. Je ziet de regel Status: active. Dit betekent dat de firewall actief is. In de kolom Actie kun je zien dat al het inkomende verkeer op poort 19999 van elke bron (waar dan ook) wordt toegestaan.
Toegang tot de Netdata Web UI
Tot nu toe is alles gedaan op de server zelf. Het is nu tijd om in te loggen op je webbrowser en toegang te krijgen tot het Netdata dashboard met je IP adres gevolgd door het poortnummer 19999.
Open de browser en typ het volgende in. Vervang je-server-IP-adres door het werkelijke IP-adres van je server. Als het IP-adres van je server bijvoorbeeld 1.2.3.4 is, typ je http://1.2.3.4:19999 in je browser.
http://your-server-IP-address:19999
Het Netdata dashboard verschijnt, en je kunt Netdata gaan gebruiken.
Conclusie
In deze tutorial heb je geleerd hoe je Netdata installeert en configureert. Je hebt ook geleerd hoe je een firewall opent voor Netdata. Je kunt nu doorgaan met het installeren en configureren van elke andere database of webserver die je erbij wilt gebruiken.
Als je vragen hebt, laat het ons dan weten in de commentaarsectie hieronder.