MongoDB installeren op AlmaLinux 8

MongoDB is een open-source document-georiënteerde NoSQL databank. NoSQL betekent “Niet alleen SQL”. Veel mensen hebben de relationele databases geleerd omdat ze al vele jaren in RDBMS gebruikt worden. Daarom is het moeilijk om over te schakelen op een niet-relationele.

MongoDB is niet zoals de traditionele op SQL gebaseerde relationele databases zoals MySQL, Oracle enz. Het slaat gegevens standaard op in JSON-achtig formaat (BSON) (BSON is Binary JSON). Door BSON te gebruiken in plaats van zuivere JSON, kan de grootte van het document aanzienlijk verkleind worden. Omdat ze gegevens opslaan in sleutel-waarde paren, zijn deze DB’s zeer performant voor lees- of query-doeleinden.

Dit betekent niet dat MongoDB geen ACID transacties ondersteunt. ACID staat voor Atomiciteit, Consistentie, Isolatie, en Duurzaamheid. Het ondersteunt atomaire operaties, die atomiciteit op databankniveau verschaffen. Bijvoorbeeld, als we meerdere documenten in een verzameling schrijven, dan zullen al deze updates een atomaire bewerking zijn. Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van MongoDB boven relationele DB’s, zoals gemakkelijker replicatie opzetten enz.

MongoDB is een van de populairste NoSQL databases die momenteel op de markt zijn. Dit komt door de rijkdom aan mogelijkheden, de flexibiliteit, en het gebruiksgemak. Het ontwerp ervan is geïnspireerd op veel populaire databases zoals Cassandra, Redis, enz.

Dus, hoe installeer ik MongoDB? Het is de eeuwenoude vraag. Het antwoord vind je hier. Het is vrij eenvoudig om MongoDB op een Linux machine te installeren. Er zijn vele manieren om het te doen. Een van de gemakkelijkste manieren is het gebruik van een pakketbeheerder. In dit geval zullen we Dnf gebruiken om MongoDB op een AlmaLinux 8 machine te installeren.

Vereisten

Deze handleiding gaat ervan uit dat je AlmaLinux 8 al geïnstalleerd hebt en goed werkt op je machine, en dat je root toegang hebt tot deze machine.

Stap 1. Je systeem bijwerken

Eerst moet je je systeem bijwerken met de nieuwste pakketlijsten door te dnf commando te gebruiken zoals hieronder.

sudo dnf -y update

Als je dit onlangs al gedaan hebt, dan kun je deze stap overslaan.

Stap 2. MongoDB Repository installeren

De standaard repositories van AlmaLinux bieden het MongoDB pakket niet aan, dus moeten we een aangepaste repository toevoegen om de laatste ondersteunde versie van MongoDB te krijgen. Voor dit doel voegen we de MongoDB repository van de ontwikkelaar toe, zoals hieronder.

sudo nano /etc/yum.repos.d/mongodb.repo

Na het openen van dit bestand kopieer en plak je de volgende regels erin en sla je ze weer op met CTRL+X, Y en ENTER toetsen.

[mongodb-org-4.4]
name=MongoDB Repository
baseurl=https://repo.mongodb.org/yum/redhat/$releasever/mongodb-org/4.4/x86_64/
gpgcheck=1
enabled=1
gpgkey=https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.4.asc

Herbouw nu de systeem repository cache met het dnf commando zoals hieronder getoond.

sudo dnf update

Om te controleren of de repository goed geconfigureerd is of niet, kun je het volgende commando gebruiken.

sudo dnf repolist

Je zou iets als dit moeten zien.

MongoDB Repository installeren

Om te controleren of de Mongodb repository ingeschakeld is of niet, kun je het volgende commando gebruiken.

sudo dnf repolist enabled

Je zou iets als dit moeten zien.

MongoDB Repository installeren

Stap 3. MongoDB installeren

Nadat we de vereiste repository aan ons AlmaLinux systeem hebben toegevoegd, kunnen we verder gaan met de installatie van MongoDB met het volgende commando.

sudo dnf -y install mongodb-org

Zodra de installatie van MongoDB voltooid is, zal het automatisch op je systeem beginnen te draaien. Je kunt dit controleren door het volgende commando in je terminal te typen.

sudo systemctl status mongod

Je zou iets als dit moeten zien.

MongoDB installeren

Als het niet automatisch gestart wordt, kun je het starten met het volgende commando.

sudo systemctl start mongod

Om het automatisch opstarten van de MongoDB dienst bij het opstarten van het systeem in te schakelen, voer je het volgende commando uit.

sudo systemctl enable mongod

Stap 4. Testen van de MongoDB installatie

Nu komt het spannendste deel: het testen van onze MongoDB installatie. Daartoe maken we een nieuwe administratieve gebruiker voor onze MongoDB instantie.

Log eerst in op de MongoDB shell met het volgende commando.

mongo

Je logt nu in met de mongo > prompt.

Testen van de MongoDB installatie

Om een nieuwe gebruiker aan te maken met rechten om de database te beheren, zullen we eerst verbinding moeten maken met de admin database. Voer daartoe het volgende commando uit op de prompt.

use admin

Voorbeeld uitvoer:

Testen van de MongoDB installatie

En voer dan het volgende commando uit om een nieuwe gebruiker aan te maken met de naam howtoforge en wachtwoord howtoforge123, en met de rol userAdminAnyDatabase. Je kunt een gebruikersnaam en wachtwoord maken zoals je wilt. Vergeet niet een veilig wachtwoord voor de gebruikers in te stellen.

db.createUser(
  {
    user: "howtoforge ",
    pwd: "howtoforge123",
    roles: [ { role: "userAdminAnyDatabase", db: "admin" } ]
  }
)

Druk op Enter om het aanmaken van de gebruikers te voltooien. Je zou nu iets als dit moeten zien.

Testen van de MongoDB installatie

Om je nieuwe gebruiker te controleren, voer je het volgende commando uit.

show users

Dit commando zou een lijst moeten teruggeven van gebruikers die nu in het systeem bestaan, inclusief de nieuw aangemaakte gebruiker, zoals hieronder.

Testen van de MongoDB installatie

Conclusie

In deze gids hebben we MongoDB op een AlmaLinux 8 systeem geïnstalleerd. Je kunt nu beginnen met het aanmaken van databases en er gegevens aan toe te voegen zoals je wenst. Als je vragen of suggesties hebt, voel je vrij om hieronder een commentaar achter te laten.