MariaDB te installeren op Debian 11

MariaDB is een robuuste, schaalbare, en betrouwbare SQL server die al meer dan 4 jaar actief ontwikkeld wordt. Het is een verbeterde, drop-in vervanger voor het MySQL relationele databasemanagement systeem – maar met meer mogelijkheden, nieuwe opslag-engines, minder bugs, en betere prestaties.

De oorspronkelijke ontwikkelaars van MySQL stichtten MariaDB in 2009 als een afsplitsing van het nu ter ziele gegane project na bezorgdheid over de overname van MySQL door Oracle.

In 2010 stootte Sun Microsystems (dat eerder door Oracle Corp. was overgenomen) zijn open-source activiteiten af in een nieuwe dochteronderneming genaamd “Oracle America”, die geleid zou worden door Thomas Kurian – het voormalige hoofd van Sun’s Solaris eenheid.

“MariaDB” is genoemd naar de dochter van mede-oprichter Michael Widenius, Maria.

MariaDB is grotendeels in C/C++ geschreven, met laag-niveau delen in assembleertaal voor optimalisatie, en enkele belangrijke delen van de server zoals de query parser nog steeds geschreven in MySQL’s “de facto” standaard dialect van SQL, dat het gebruik van procedurele talen als Perl en Python mogelijk maakt om gede-normaliseerde databases te benaderen.

Over het algemeen is MariaDB sneller en efficiënter dan MySQL, maar het is aan te raden voor je specifieke site een proef te doen voor je de overstap van MySQL maakt.

In een test gedaan door W3Tech bleek MariaDB 30% sneller te zijn dan MySQL bij het verwerken van zowel kleine als grote gegevensverzamelingen. In een andere test toonde MariaDB een 20% verbetering in snelheid ten opzichte van MySQL bij het werken met 1 GB aan gegevens. Toen de hoeveelheid gegevens werd uitgebreid tot 10 GB, bleek MariaDB maar liefst 80% sneller te zijn in vergelijking met MySQL.

Voorwaarde

Om MariaDB op Debian 11 te installeren, moet je beschikken over:

  • Een server waarop Debian 11 draait.
  • Root toegang tot de server.
  • Hardware eisen: 1 CPU kern is meer dan genoeg voor een databaseserver. 512MB RAM en 1 GB harde schijf is voldoende voor minimale gegevens.

Het systeem bijwerken

Systeemupdates zijn belangrijk om op je computer te doen. Vaak introduceert een Linux update nieuwe mogelijkheden en verbeteringen of lost een bug op die door een gebruiker gemeld is. Het is een goed idee om een systeemupdate toe te passen zodra er een beschikbaar komt, zodat je kunt profiteren van eventuele nieuwe beveiligingspatches en andere verbeteringen die de software kan hebben.

Voer het volgende commando uit om je systeem te updaten.

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y

Zodra de systeemupdate voltooid is, voer je het onderstaande commando uit om de benodigde pakketten te installeren.

sudo apt-get install software-properties-common dirmngr gnupg2 -y
sudo apt-get install apt-transport-https wget curl -y

MariaDB installeren op Debian 11

Zoals gewoonlijk kunnen we MariaDB direct uit de repository installeren. We zullen de standaard pakketbeheerder voor Debian 11 gebruiken om MariaDB te installeren, omdat dit de meest aanbevolen methode is. Het kan echter zijn dat je geen toegang hebt tot de nieuwste versie van MariaDB als die niet in de officiële repositories zit.

Voer het onderstaande commando uit om de beschikbare repositories voor MariaDB te tonen.

sudo apt search mariadb

De uitvoer toont de officiële Debian repository zoals hieronder te zien is.Je ziet veel pakketten onder de MariaDB paraplu. Sommige zijn voor beheerprogramma’s, andere zijn onderdelen van de databasesoftware zelf.

MariaDB installeren op Debian 11

Voer het volgende commando uit om MariaDB op Debian 11 te installeren.

sudo apt-get install mariadb-server -y

Voer het commando mariadb –versie uit om te controleren of MariaDB correct geïnstalleerd is. Wanneer je het commando mariadb –version uitvoert, zou de uitvoer er als hieronder uit moeten zien. Merk op dat de versienummers anders kunnen zijn.

MariaDB installeren op Debian 11

Om de MariaDB databaseserver te starten, te stoppen, of opnieuw te starten, gebruik je de volgende commando’s.

sudo systemctl start mariadb
sudo systemctl stop mariadb
sudo systemctl restart mariadb

Om MariaDB automatisch te laten starten als je systeem opstart, voer je het volgende commando uit.

sudo systemctl enable mariadb

MariaDB zou nu opgestart moeten zijn. Je kunt controleren of hij draait door het volgende commando uit te voeren.

sudo systemctl status mariadb

Het commando geeft de status van de service en zijn PID. De waarde voor het PID veld moet overeenkomen met het proces ID bij het uitvoeren van het systemctl start mariadb commando hierboven.

Voorbeelduitvoer:

MariaDB installeren op Debian 11

Om dubbel te controleren kun je het mysqladmin gereedschap gebruiken om zeker te zijn dat MariaDB draait. mysqladmin is een client gereedschap om met de MariaDB server te communiceren en je administratieve taken te laten uitvoeren. Zoals het controleren van de configuratie van de server, het beheren van databases, het beheren vangebruikers, en nog veel meer.

Voer bijvoorbeeld hetmysqladmin versie commando uit om de MariaDB server versie, de uptime van de server en andere nuttige informatie te laten zien.

sudo mysqladmin version

Je krijgt een uitvoer gelijkend op de schermafdruk hieronder.

MariaDB installeren op Debian 11

MariaDB beveiligen

Nu je een MariaDB server geïnstalleerd, gestart en draaiend hebt. Is het tijd om je installatie te beveiligen. Als je MariaDB voor het eerst installeert, zijn de standaard instellingen zwak, en je moet snel actie ondernemen om je installatie te beveiligen.

Laten we eerst het mysql_secure_installation script uitvoeren, dat in de /usr/bin directory staat. Het mysql_secure_installation script is een methode om de MariaDB databaseserver te helpen beveiligen.

Een MariaDB systeembeheerder kan het script uitvoeren bij de installatie of bij het upgraden naar een nieuwe versie. Het script maakt een nieuw, willekeurig root wachtwoord voor de MariaDB database, verwijdert anonieme gebruikersaccounts, en beperkt de toegang tot de databaseserver op basis van hostnaam.

sudo /usr/bin/mysql_secure_installation

Je wordt gevraagd het MariaDB root wachtwoord in te voeren. Laat het root wachtwoord gewoon leeg, en druk op Enter. Voor de rest voer je gewoon Y in en druk op Enter.

Voorbeeld uitvoer:

MariaDB installeren op Debian 11

Toegang tot MariaDB

Voer het volgende commando uit om in te loggen op de MariaDB Server. Nadat je het mysql_secure_installation script gedaan hebt, moet je je root wachtwoord opgeven als je inlogt op de MariaDB server. Anders krijg je een Access denied foutmelding.

We gebruiken de -p optie bij het mysql commando om te zeggen dat het om het wachtwoord moet vragen.

mysql -u root -p

Je wordt gevraagd om het MariaDB root wachtwoord in te voeren, waarna je toegang krijgt tot je MariaDB server.

MariaDB benaderen

Je wordt om je MariaDB root wachtwoord gevraagd. Voer je root wachtwoord in en druk op de Enter toets. Je bent nu ingelogd in de MariaDB shell. Je shell verandert in MariaDB>De prompt onderaan toont dat je in een MariaDB shell zit. Dit is de plaats waar je SQL statements kunt invoeren om je MariaDB server te beheren.

De uitvoer toont ook de gebruikte MariaDB versie. Dit is handig voor support ingenieurs wanneer ze vragen stellen over bepaalde bugs of fouten.

Voorbeeld uitvoer:

MariaDB benaderen

Om tenslotte uit de MariaDB shell te komen, typ je het volgende commando en druk op Enter.

quit;

of

exit;

Voorbeeld uitvoer:

MariaDB benaderen

Een nieuwe administratieve gebruiker aanmaken

Nu je op de MariaDB prompt bent ingelogd, ga je verder en maak je een nieuwe administratieve gebruiker aan. Dit zal de eerste gebruiker zijn die na de installatie toegang krijgt tot je MariaDB server.

Voer het volgende commando uit om een nieuwe gebruiker aan te maken met eengebruikersnaam van howtoforge, en met een wachtwoord van wachtwoord123. Verander de gebruikersnaam en het wachtwoord gerust naar eigen wens.

GRANT ALL ON *.* TO 'howtoforge'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password123' WITH GRANT OPTION;

Voer daarna het onderstaande statement uit om de privilege tabel opnieuw te laden. Hierdoor kunnen alle nieuwe of bijgewerkte privileges die je zojuist hebt toegevoegd van kracht worden.

FLUSH PRIVILEGES;

Om de nieuwe gebruiker te testen verlaat je je huidige MariaDB shell, en voer je het volgende statement uit om in te loggen als je nieuw aangemaakte gebruiker.

De prompt verandert om de nieuwe gebruikers loginnaam howtoforge aan te geven.

exit;
mysql -u howtoforge -p

Voer wachtwoord123 in wanneer je om een wachtwoord gevraagd wordt en druk dan op Enter. Je bent nu ingelogd op de MariaDB server als administratieve gebruiker howtoforge.

Voorbeeld uitvoer:

Een nieuwe administratieve gebruiker aanmaken

Conclusie

In deze handleiding heb je geleerd hoe je een MariaDB databaseserver op Debian 11 kunt installeren. Je hebt ook geleerd hoe je je installatie kunt beveiligen met het mysql_secure_installation script en hoe je een nieuwe administratieve gebruiker kunt aanmaken.

Je hebt nu een volledig functionele MariaDB server die gebruikt kan worden als vervanger voor MySQL. Veel plezier met het gebruik van MariaDB!