MariaDB 10.6 installeren op Rocky Linux 8

MariaDB, de Maria databank software is een open-source relationeel databankbeheersysteem. MariaDB is gevorkt van MySQL en kan op Rocky Linux geïnstalleerd worden. MariaDB werd gemaakt om tegemoet te komen aan de waargenomen behoeften van kleine tot middelgrote bedrijven die een robuuste, betrouwbare, en schaalbare SQL server nodig hebben zonder veel geld uit te geven. MariaDB biedt veel geavanceerde mogelijkheden die je in andere open-source databases niet vindt, waaronder subqueries, opgeslagen procedures (naast triggers), en vensterfuncties. Deze gids toont je hoe je MariaDB op Rocky Linux kunt installeren.

Voorwaarde

Je moet ingelogd zijn als root gebruiker of met het sudo privilege. Ben je dat niet, log dan uit en meld je opnieuw aan met de juiste referenties.

Stap 1: Het systeem bijwerken

Voor elk Linux systeem zijn regelmatige updates van kritiek belang. Het volgende commando werkt alle pakketten bij die momenteel in de repositories beschikbaar zijn. Als je Rocky installatie minimaal was, kan deze stap enige tijd in beslag nemen, omdat veel van deze upgrades betrekking hebben op bibliotheken en andere afhankelijkheden die er niet standaard bij zaten, maar van externe bronnen werden gehaald.

sudo dnf update

Herstart het systeem, en log opnieuw in om te controleren of alle pakketten geüpdatet zijn.

sudo reboot now

Stap 2: De MariaDB repository toevoegen

Je vindt het MariaDB pakket in de AppStream repository, maar het is niet de nieuwste versie. Door de volgende commando’s uit te voeren kun je de versies controleren die in het depot worden bijgehouden:

sudo dnf module list mariadb

modulelijst mariadb

Om de nieuwste versie van MariaDB te krijgen, die bij het schrijven van dit artikel 10.6 is, moet je eerst een MariaDB repo bestand aanmaken.

sudo dnf install nano -y
sudo nano /etc/yum.repos.d/mariadb.repo

Vul het bestand met de onderstaande regels:

[mariadb]

name = MariaDB

baseurl = http://yum.mariadb.org/10.6/rhel8-amd64

module_hotfixes=1

gpgkey=https://yum.mariadb.org/RPM-GPG-KEY-MariaDB

gpgcheck=1

Bewaar en sluit het bestand als je klaar bent.

Stap 3: Installeer MariaDB

Nu je de repository hebt toegevoegd, kun je MariaDB op je server installeren. Voer daartoe het onderstaande commando uit:

sudo dnf update
sudo dnf install mariadb-server mariadb

installeer mariadb-server

Als de installatie voltooid is, start je de MariaDB service en schakel je die in om te draaien bij het opstarten van het systeem:

sudo systemctl start mariadb
sudo systemctl enable mariadb

Om te controleren of MariaDB met succes geïnstalleerd is of niet, typ je:

sudo systemctl status mariadb

Als je een bericht ziet dat actief (running) zegt, dan is het met succes geïnstalleerd.

status mariadb

Stap 4: MariaDB server beveiligen

Nu je MariaDB op je systeem geïnstalleerd hebt, is het tijd om de server te beveiligen. Dit is essentieel voor elke server die met het internet verbonden zal zijn.

sudo mariadb-secure-installation

Dit proces duurt maar een paar minuten. Als je gevraagd wordt het huidige root wachtwoord in te voeren, druk je op de Enter toets. Type Y en druk op de Enter toets om over te schakelen op unix_socket authenticatie

MARIADB BEVEILIGEN

De type Y om het MariaDB root wachtwoord te veranderen. Typ een nieuw wachtwoord als daarom gevraagd wordt en druk op de Enter toets om het te bevestigen.

De volgende keer dat je de MariaDB shell opent, wordt je om het root wachtwoord gevraagd.

veilig mariadb

Daarna worden je enkele basisvragen over je databasesysteem gesteld; beantwoord ze naar gelang wat je zou willen doen. Vul bijvoorbeeld ‘Y’ of ‘yes’ in als je gevraagd wordt of je anonieme gebruikers wilt verwijderen.

veilig mariadb

Stap 7: Verbind de MariaDB server

MariaDB is nu klaar voor gebruik. Je kunt verbinding maken met de MariaDB server met het volgende commando:

mysql -u root -p

Typ het wachtwoord voor je MariaDB root gebruiker in. Daarna zie je een > prompt die gebruikt wordt voor een andere shell om commando’s op deze databaseserver uit te voeren.

verbind mariadb

Typ exit of druk op CTRL+D om de verbinding te sluiten en terug te gaan naar je terminal shell.

Dat is het! Je hebt met succes MariaDB geïnstalleerd op Rocky Linux. Onthoud dat je nog steeds de versie uit de AppStream repository kunt gebruiken, maar als je een actuele versie van MariaDB wilt installeren – of een ander pakket wat dat betreft – dan is het toevoegen van de repository wat je nodig hebt.

Conclusie

In deze gids heb je geleerd hoe je MariaDB op Rocky Linux kunt installeren. We hopen dat je er van genoten hebt en erin geslaagd bent de nieuwste MariaDB versie op je systeem te installeren.