maak je een Virtueel Netwerk in Azure Cloud

Azure Virtual Network is een van de belangrijkste middelen om een privénetwerk in Azure te maken. Het stelt vele soorten Azure diensten in staat om veilig met elkaar te communiceren. Het kan ook communicatie met het On-Premises netwerk mogelijk maken. Het lijkt op het netwerk dat elk privé datacenter heeft.

Laten we de begrippen ervan begrijpen voor we het maken.

 • Adresruimte:
  Deze adresruimte is een IP bereik dat gebruikt wordt om IP’s toe te kennen aan de middelen die er in gemaakt zullen worden. Bijvoorbeeld, als we een Virtuele Machine maken in een Virtueel Netwerk met 10.0.0.0/24, dan krijgt die Virtuele Machine een IP 10.0.0.5. toegewezen uit de adresruimte die aan het Virtuele Netwerk is gedefinieerd.
 • Subnetten:
  Subnets worden gebruikt om de Adresruimte onder te verdelen. Dit verbetert de efficiëntie van de adrestoewijzing.
 • Regio’s:
  Virtuele netwerken strekken zich niet uit over meerdere regio’s en worden gescoped naar een enkele regio. Maar meerdere virtuele netwerken uit verschillende regio’s kunnen met elkaar verbonden worden via Virtual Network Peering.

Terwijl we een Virtueel Netwerk maken, moeten we ervoor zorgen dat we geen overlappende adresruimten hebben, het subnet mag nooit de hele Adresruimte bedekken.

We kunnen andere Azure Diensten integreren met Virtueel Netwerk om privé toegang tot de diensten mogelijk te maken, het betekent dat diensten dan privé binnen het virtuele netwerk kunnen worden benaderd.

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van Azure Virtual Network, het is gratis. Maar er zijn andere middelen zoals Peering, IP Adressen die kosten met zich meebrengen. Om meer te weten over de prijzen van Virtueel Netwerk, klik hier.

In dit artikel zullen we de stappen zien om een Virtueel Netwerk te maken en hoe er een subnet aan toe te voegen. We zullen ook door Resource Group komen, wat een logische verzameling van middelen is.

Vereisten

 1. Azure Account(aanmaken als je er geen hebt).

Wat zullen we doen?

 1. Log in op Azure.
 2. Maak een Virtueel Netwerk.
 3. Verwijder het Virtueel Netwerk

Inloggen in Azure

Klikhier om naar het Azure portaal te gaan en klik op Sign in.

MS Azure wolk

Gebruik je credentials om in te loggen op de account.

Inloggen in Azure

Je ziet de hoofdpagina als volgt zodra je met succes op je account bent ingelogd. Klik op 3 lijnen bij “Microsoft Azure” in de linker bovenhoek van het Azure portaal om het portaalmenu te zien.

Azure Dashboard

Maak een virtueel netwerk

Klik op “All services” in het linker paneel.

Alle diensten

Je ziet een scherm met alle diensten, klik op Networking – > Virtual Network.

Virtueel netwerk

Klik op “Add” om je eerste Virtuele Netwerk te maken.

Virtueel netwerk toevoegen

Klik hier voor Resource Group op create new, voer de naam my-first-resource-group in en kies dan OK, Voeg Naam toe als my-first-vn en Kies Regio als Central US. Klik op “Next: IP Adressen”

Netwerk configuratie

Houd de standaard IP Adres ruimte aan, klik op Subnet toevoegen, noem het als my-subnet, voeg subnetbereik 10.0.1.0/24 toe en klik op Toevoegen. Dit voegt een nieuw subnet toe in de adresruimte. Klik op “Next Security”.

Je kunt IP toewijzen aan de adresruimte van je keuze, maar zorg ervoor dat het niet overlapt met de bestaande IP adresruimte.

IP-adres

Laat de volgende opties ongewijzigd en klik op “Next”: Tags”

Tags

Voeg een tag toe als “environment: test”. Je kunt meer tags toevoegen als je dat wilt. Tags zijn naam-waarde paren die gebruikt worden om bronnen in Azure Portal te ordenen.

Klik op “Next: Review + create”.

Controleer instellingen en maak netwerk

Als je een boodschap krijgt als “Validation Passed” klik je op “Create”.

Validatie geslaagd

Na enkele ogenblikken is het Virtuele Netwerk klaar. Klik in “Go to resources” om de bron te openen die we maakten.

Netwerkbronnen

Ga naar de resource groep om te zien of die is aangemaakt.

Hulpbrongroepen

Onder de resource groepen zie je dat de door jou genoemde resource groep is aangemaakt.

Maak resource groep voor netwerk

Als je de resource groep opent zie je dat het my-first-vn eronder beschikbaar is.

Bronnengroep toevoegen

Verwijder het virtuele netwerk

Als je nu het Virtuele Netwerk dat je maakte wilt verwijderen, kun je het individueel verwijderen of je kunt de resource groep verwijderen, waardoor alle middelen die erbij horen worden verwijderd.

Om de resource groep te verwijderen, klik je op “Delete resource group” -> typ de naam ervan in het tekstvak en klik op Delete.

Virtueel netwerk verwijderen

Dit verwijdert de resource groep en het virtuele netwerk dat erin was aangemaakt wordt ook verwijderd.

Conclusie

We zagen de stappen om een Resource Group te maken, een Virtueel Netwerk in de Resource Group aan te maken, en een aangepast Subnet aan het Virtueel Netwerk toe te voegen. We verwijderden ook de Resource Group waardoor alle middelen die er bij horen verwijderd worden. Hier in ons geval had de Resource Group alleen het Virtuele Netwerk dat we gemaakt hadden.