Linux zforce commando uitleg met voorbeelden

Het gzip commando is een populair hulpmiddel dat in Linux gebruikt wordt om bestanden te comprimeren/decomprimeren. We hebben de basisprincipes van dit gereedschap hier al behandeld. Dit hulpprogramma produceert .gz bestanden als uitvoer. Maar soms – zoals tijdens het overzetten van bestanden – kan de extensie eraf gehakt worden. Je zult blij zijn te weten dat er een hulpmiddel bestaat dat je kunt gebruiken om de .gz extensie terug te forceren bij deze gecomprimeerde bestanden.

Het gereedschap in kwestie is zforce, en in deze handleiding zullen we snel bespreken hoe je dit commandoregel hulpprogramma kunt gebruiken. Maar voor we daar op springen, is het de moeite waard te vermelden dat alle voorbeelden hier getest zijn op een Ubuntu 18.04 LTS machine.

Linux zforce commando

Zoals in het begin al gezegd, kun je met het zforce commando een ‘.gz’ extensie forceren op alle gzip bestanden. Hieronder volgt de syntaxis ervan:

zforce [ name ...  ]

En hier is hoe de man pagina van het gereedschap het uitlegt:

zforce forces a .gz extension on all gzip files so that gzip will not compress them twice.  
This can be useful for files with names truncated after a file transfer. On systems with a 14 char
limitation on file names, the original name is truncated to make room for the .gz suffix.
For example, 12345678901234 is renamed to 12345678901.gz. A file name such as foo.tgz is left
intact.

Bijvoorbeeld, ik heb een .gz bestand met de naam ‘files’. Zoals je kunt zien, ontbreekt de extensie .gz in de naam. Dus wat ik deed, ik gebruikte eenvoudig het volgende commando:

zforce files

En hier is de uitvoer die dit commando produceerde:

files -- replaced with files.gz

Zo zie je dat de uitvoer van het commando zei dat het ‘files’ verving door ‘files.gz’. En toen ik in mijn huidige werkdirectory naar een .gz bestand controleerde, kon ik een bestand vinden met de naam files.gz.

Als je nu een directory vol .gz bestanden hebt waarvan de namen zijn afgekapt, hoef je niet elke naam in de invoer op te geven. Je kunt iets doen zoals ik in mijn geval deed. Hier zie je het:

zforce commando

Zo zie je dat alle drie de bestanden de extensie .gz kregen. Wees gerust dat zelfs als er bestanden zijn met al .gz in hun naam, deze bewerking ze intact laat.

Conclusie

Als je gzip veel gebruikt en ooit een situatie tegenkomt waarin de .gz extensie uit bestandsnamen wordt afgekapt, dan weet je nu wat je moet doen. Om de man pagina voor zforce te bekijken, ga je hierheen.