Linux zdump Command Tutorial voor Beginners (met Voorbeelden)

Nu teamleden uit verschillende landen werken, wordt het soms belangrijk om op de hoogte te zijn van de tijdzone informatie voor verschillende locaties. Ook in het algemeen kunnen er situaties zijn waarin je snel de tijdzone voor een bepaalde plaats wilt zien. Je zult blij zijn te weten dat er een commandoregel hulpprogramma is – zdump genoemd – waarmee je dit kunt doen.

In deze zelfstudie bespreken we de basisprincipes van zdump aan de hand van enkele gemakkelijk te begrijpen voorbeelden. Maar voor we dat doen, is het de moeite waard te vermelden dat alle voorbeelden die in dit artikel genoemd worden getest zijn op een Ubuntu 18.04 LTS machine.

Linux zdump commando

Het zdump commando in Linux is in principe een hulpmiddel om tijdzones te dumpen. Hieronder volgt de syntaxis ervan:

zdump [--version] [--help] [-v] [-c [loyear,]hiyear] [zonename...]

En hier is hoe de man pagina het uitlegt:

The zdump program prints the current time in each zonename named on the command line.

Hieronder volgen enkele voorbeelden die je een goed idee moeten geven over hoe het zdump commando werkt.

Q1. Hoe gebruik je het zdump commando?

Het basisgebruik is vrij eenvoudig. Voer gewoon ‘zdump’ uit met de locatienaam als invoer. Bijvoorbeeld:

zdump Singapore

Hieronder volgt de uitvoer die het commando op mijn systeem produceerde:

Singapore  Wed Oct 31 17:35:39 2018 +08

Hier zijn enkele andere voorbeelden:

Hoe zdump commando te gebruiken

Het is de moeite waard hier te vermelden dat je zdump kunt gebruiken om plaats-specifieke informatie op te halen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Gebruik zdump om stadsspecifieke informatie op te halen

Q2. Hoe kun je zdump gedetailleerde informatie in de uitvoer laten produceren?

Als je wilt dat zdump gedetailleerde informatie produceert, gebruik dan de -v commandoregeloptie. Bijvoorbeeld, het volgende commando:

zdump -v Singapore

produceerde deze uitvoer:

Singapore  -9223372036854775808 = NULL
Singapore  -9223372036854689408 = NULL
Singapore  Mon Dec 31 17:04:34 1900 UT = Mon Dec 31 23:59:59 1900 LMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Mon Dec 31 17:04:35 1900 UT = Tue Jan  1 00:00:00 1901 SMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Wed May 31 17:04:34 1905 UT = Wed May 31 23:59:59 1905 SMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Wed May 31 17:04:35 1905 UT = Thu Jun  1 00:04:35 1905 +07 isdst=0 gmtoff=25200
Singapore  Sat Dec 31 16:59:59 1932 UT = Sat Dec 31 23:59:59 1932 +07 isdst=0 gmtoff=25200
Singapore  Sat Dec 31 17:00:00 1932 UT = Sun Jan  1 00:20:00 1933 +0720 isdst=1 gmtoff=26400
Singapore  Tue Dec 31 16:39:59 1935 UT = Tue Dec 31 23:59:59 1935 +0720 isdst=1 gmtoff=26400
Singapore  Tue Dec 31 16:40:00 1935 UT = Wed Jan  1 00:00:00 1936 +0720 isdst=0 gmtoff=26400
Singapore  Sun Aug 31 16:39:59 1941 UT = Sun Aug 31 23:59:59 1941 +0720 isdst=0 gmtoff=26400
Singapore  Sun Aug 31 16:40:00 1941 UT = Mon Sep  1 00:10:00 1941 +0730 isdst=0 gmtoff=27000
Singapore  Sun Feb 15 16:29:59 1942 UT = Sun Feb 15 23:59:59 1942 +0730 isdst=0 gmtoff=27000
Singapore  Sun Feb 15 16:30:00 1942 UT = Mon Feb 16 01:30:00 1942 +09 isdst=0 gmtoff=32400
Singapore  Tue Sep 11 14:59:59 1945 UT = Tue Sep 11 23:59:59 1945 +09 isdst=0 gmtoff=32400
Singapore  Tue Sep 11 15:00:00 1945 UT = Tue Sep 11 22:30:00 1945 +0730 isdst=0 gmtoff=27000
Singapore  Thu Dec 31 16:29:59 1981 UT = Thu Dec 31 23:59:59 1981 +0730 isdst=0 gmtoff=27000
Singapore  Thu Dec 31 16:30:00 1981 UT = Fri Jan  1 00:30:00 1982 +08 isdst=0 gmtoff=28800
Singapore  9223372036854689407 = NULL
Singapore  9223372036854775807 = NULL

Hier staat hoe de man page deze optie uitlegt:

 -v   
For each zonename on the command line, print the time at the lowest possible time value, the time 
one day after the lowest possible time value, the times both one second before and exactly at each 
detected time discontinuity, the time at one day less than the highest possible time value, and 
the time at the highest possible time value. Each line ends with isdst=1 if the given time is 
Daylight Saving Time or isdst=0 otherwise.

Q3. Wat de doet de -c optie?

De -c optie knipt de verbose uitvoer in de buurt van het begin van de gegeven jaartallen. Hier is hoe de man page het uitlegt:

-c [loyear,]hiyear

Cut off the verbose output near the start of the given year(s).  The output still includes the
lowest  possible  time  value and one day after it, and the highest possible time value preceded
by the time value one day before it.

Hierna volgt een voorbeeld:

zdump -v -c 1935 Singapore

En hier is de uitvoer:

Singapore  -9223372036854775808 = NULL
Singapore  -9223372036854689408 = NULL
Singapore  Mon Dec 31 17:04:34 1900 UT = Mon Dec 31 23:59:59 1900 LMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Mon Dec 31 17:04:35 1900 UT = Tue Jan  1 00:00:00 1901 SMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Wed May 31 17:04:34 1905 UT = Wed May 31 23:59:59 1905 SMT isdst=0 gmtoff=24925
Singapore  Wed May 31 17:04:35 1905 UT = Thu Jun  1 00:04:35 1905 +07 isdst=0 gmtoff=25200
Singapore  Sat Dec 31 16:59:59 1932 UT = Sat Dec 31 23:59:59 1932 +07 isdst=0 gmtoff=25200
Singapore  Sat Dec 31 17:00:00 1932 UT = Sun Jan  1 00:20:00 1933 +0720 isdst=1 gmtoff=26400
Singapore  9223372036854689407 = NULL
Singapore  9223372036854775807 = NULL

Conclusie

Akkoord, het zdump commando is niet het soort gereedschap dat de meesten van ons elke dag nodig zullen hebben, maar het is een handig hulpmiddel dat je zou moeten kennen, want je weet nooit wanneer je het nodig kunt hebben. Meer details over zdump kun je krijgen door naar zijn man pagina te gaan.