Linux tty Command Tutorial voor Beginners (met voorbeelden)

In Linux is alles een bestand. Zelfs elk hardware apparaat dat op het systeem is aangesloten wordt voorgesteld als een speciaal bestand. Het mag dus geen verrassing zijn dat een terminal ook als een bestand wordt voorgesteld. Er bestaat een commando, tty genaamd, dat terminal-gerelateerde informatie weergeeft. In deze zelfstudie zullen we de basisprincipes van tty bespreken aan de hand van enkele gemakkelijk te begrijpen voorbeelden.

Maar voor we dat doen, is het de moeite waard te delen dat alle voorbeelden in dit artikel getest zijn op Ubuntu 16.04 LTS.

Linux tty commando

Het tty commando drukt in principe de bestandsnaam af van de terminal die met de standaard invoer verbonden is. Hierna volgt de syntaxis ervan:

tty [OPTION]...

En hier is hoe de man pagina van het gereedschap het uitlegt:

Print the file name of the terminal connected to standard input.

Hieronder volgen enkele vraag-antwoord-achtige voorbeelden die je een goed idee moeten geven over hoe tty werkt.

Q1. Wat is tty?

In essentie is tty een afkorting van teletype, maar het is in de volksmond meer bekend als terminal. Het is in principe een apparaat (tegenwoordig in software geïmplementeerd) waarmee je met het systeem kunt interageren door de gegevens (die je invoert) aan het systeem door te geven, en de door het systeem geproduceerde uitvoer weer te geven.

ttys kunnen van verschillende soorten zijn. Bijvoorbeeld grafische consoles die je met de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Fn kunt openen, of terminal emulators zoals Gnome terminal die binnen een X sessie draaien. Om meer te leren over tty’s, ga hierheen.

Q2. Hoe werkt het tty commando?

Het gebruik is vrij eenvoudig – voer gewoon ’tty’ uit, en de uitvoer zal de naam bevatten van de terminal die met de standaarduitvoer verbonden is (of, met andere woorden, de naam van de huidige terminal).

tty

Op mijn systeem werd bijvoorbeeld de volgende uitvoer geproduceerd:

/dev/pts/19

Merk op dat het commando een boodschap als “not a tty” produceert als het niet binnen een terminal draait.

Q3. Hoe kan ik tty alleen exit status laten teruggeven?

Er bestaat een commandoregeloptie -s die het tty commando zwijgt in die zin dat er geen uitvoer wordt geproduceerd. Alleen de exit status wordt teruggegeven.

tty -s

Hieronder volgt de betekenis van elke exit status:

  • 0 als standaard invoer een terminal is
  • 1 als standaardinvoer geen terminal is
  • 2 indien onjuiste argumenten gegeven zijn
  • 3 als er een schrijffout optreedt

Conclusie

Onnodig te zeggen dat tty niet het soort commando is dat je misschien vaak zult moeten gebruiken. Maar het is altijd goed te weten dat zo’n commando bestaat, en gezien de beperkte reeks commandoregelopties is het ook gemakkelijk te begrijpen. Voor meer info over het hulpmiddel ga je naar zijn man pagina.