Installeer Red Hat Enterprise Linux Server vanaf ISO Image

In deze zelfstudie leren we hoe je de nieuwste versie van Red Hat Enterprise Linux 7 kunt installeren op een dedicated hardware server machine of op een private of public cloud virtuele machine met behulp van het DVD ISO image of door een bootable RHEL USB te gebruiken. Red Hat Linux is een zeer stabiele Open Source Linux distributie ontwikkeld door Red Hat en een van de meest oudere en populaire Linux distributies waarvoor de ondersteuning via abonnementen betaald moet worden.

Deze nieuwste uitgave van Red hat Enterprise Linux komt met veel bug fixes, nieuwe updates voor packages en nieuwe beveiligingsupdates. Enkele van de meest opvallende veranderingen in deze nieuwe uitgave zijn: ingebouwde functies om de 7e generatie Intel Core i3, i5, i7 processoren beter te ondersteunen, server-kant ondersteuning voor het SSH1 protocol van de SSH server is verwijderd, alle cryptografische protocollen en algoritmen die als onveilig worden beschouwd zijn afgeschreven, OpenSSL bevat ondersteuning voor het Datagram Transport Layer Security (DTLS) versie 1.2 protocol en Application-Layer Protocol Negotiation (ALPN), ondersteuning voor Network Bound Disk Encryption (NBDE), nieuwe mogelijkheden voor Network Manager (MACsec en GRE kernel ondersteuning), NFS over RDMA en andere belangrijke mogelijkheden.

De installatie van RHEL die in deze handleiding wordt uitgevoerd is gebaseerd op het RHEL 7 DVD ISO image dat op een DVD gebrand is of naar een bootable USB drive verplaatst is. De installatie behandelt hoofdzakelijk het proces om RHEL 7 op een UEFI gebaseerde machine te installeren, maar dezelfde installatieprocedure kan met succes worden toegepast op oude BIOS moederborden of op UEFI systemen met Legacy Mode of CSM (Compatibility Support Module) optie ingeschakeld.

BENODIGDHEDEN

  • De nieuwste Red Hat Enterprise Linux Server ISO x86_64bit architectuur Image verkregen van de volgende officiële RHEL download mirrors. Je moet je aanmelden bij het RHEL Klanten Portaal om een gratis evaluatie abonnement te krijgen en naar de download link te gaan. https://developers.redhat.com/products/rhel/download/
  • Een directe of een proxy Internet verbinding met de machine waar de installatie plaats vindt om het RHEL systeem te activeren en vervolgens te downloaden en bij te werken.

Eerste voorbereidingen

Nadat je het RHEL 7.4 DVD ISO image gedownload hebt door de Red Hat Customer Portal download link te volgen, gebruik je een DVD brandprogramma om het opstartbare image op een DVD te branden of maak je een opstartbare USB stick met RHEL 7.4 image. De opstartbare USB stick moet onder Windows met het Rufus hulpprogramma gemaakt worden om volledig compatibel te zijn met UEFI gebaseerde moederborden. In Linux kun je dd command-line software gebruiken om het beeld naar een USB drive over te zetten. Als je geen UEFI moederbord machine hebt, dan kun je andere software gebruiken om een opstartbare RHEL 7.4 USB flash drive te maken. Enkele van de meest populaire software om bootable USB flash geheugenschijven te maken kun je vinden op https://www.pendrivelinux.com/ website.

Een ander belangrijk aspect dat gevolgd moet worden om RHEL 7 correct op UEFI gebaseerde moederborden te installeren is het openen van de UEFI instellingen van je moederbord (door op een speciale toets te drukken, zoals F1, F2, F11, F12, Del, Esc) en het uitschakelen van QuickBoot/FastBoot en Secure Boot opties in geval van incompatibiliteiten met sommige UEFI moederborden, hoewel de RHEL bootloader digitaal ondertekend is. De BIOS/EFI toetsen die je moet indrukken tijdens de hardware initialisatie of tijdens de inschakelfase van de machine om BIOS/UEFI instellingen in te voeren hangen sterk af van de specificaties van de fabrikant van het moederbord en moeten in de handleiding van het moederbord vermeld staan.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de bootvolgorde van de machine te veranderen en het BIOS/EFI de opdracht te geven de juiste drive voor het booten te gebruiken (DVD drive of USB). Op sommige machines kan de bootvolgorde of de bootdrive gekozen worden door bij het inschakelen van de hardware op een speciale toets te drukken.

Installeer Red Hat Enterprise Linux 7.4 Server

Nadat je de bovenstaande instellingen op je machine UEFI/BIOS moederbord hebt ingesteld, plaats je het DVD ISO image van RHEL 7.4 of de opstartbare USB flash stick in het juiste moederbord station en herstart je de machine of zet hem aan. Druk op de juiste bootable toets van het toetsenbord en geef de BIOS of UEFI software de opdracht de machine op te starten via de juiste DVD of USB drive. Het RHEL 7.4 bootable ISO image zou moeten laden en het zal je het eerste installatiebeeld op je monitorscherm tonen. Kies Install Red Hat Enterprise Linux 7.4 uit dat menu en druk op de Enter toets om het installatieproces te starten, zoals te zien is in de volgende afbeelding.

Na enkele seconden wordt het RHEL grafische installatieprogramma in het RAM van je machine geladen en toont het je het scherm “Welcome to Red HaT Enterprise Linux 7.4”. Kies de juiste taal voor je systeeminstallatie en druk op de Ga door knop.

Op het volgende scherm zie je het Installatie Overzicht menu. Kies hier eerst het menu Date and Time om dit menu te openen. Gebruik de kaart om je geografische locatie te kiezen. Ook heb je onder de kaart de optie om de instellingen voor datum en tijd in te stellen. Als de tijd juist ingesteld is, druk je op de knop Done linksboven om deze stap te beëindigen en terug te keren naar het beginmenu, zoals in de onderstaande afbeeldingen.

Bij de volgende stap druk je op het menu Keyboard en stel je de toetsenbordindeling voor je systeem in. Om een andere toetsenbordindeling toe te voegen druk je op de + knop en kies je het juiste toetsenbord. Als je klaar bent met deze stap druk je op Done om terug te keren naar het hoofdmenu.

Vervolgens ga je naar het menu Language Support en stel je de taalondersteuning voor je systeem in. Nogmaals, als je klaar bent met deze stap, druk je op Klaar om terug te keren naar het hoofdmenu.

Ga vervolgens naar het Installatiebron menu en kies Automatisch gedetecteerde installatiemedia als standaard. Je hebt ook andere meer geavanceerde opties om de installatie via andere netwerklocaties uit te voeren, zoals HTTP, HTTPS, FTP of NFS server of voeg extra repositories toe. Als je klaar bent, druk je op Done om terug te keren naar het hoofdmenu.

Ga in de volgende stap naar het Software Selectie menu. Daar vind je een lijst van enkele voorgedefinieerde basisomgevingen voor je systeem. Je kunt kiezen om een grafische desktop omgeving te installeren, zoals Gnome, KDE Plasma of Creative Workstation, of je kunt kiezen voor een aangepaste server installatie, zoals Webserver, Compute Node, Virtualisatie host, Infrastructuur server, Server met een grafische interface of Bestands- en afdrukserver.

De meest geschikte omgeving voor een server is de Minimal Install optie omdat die het meest flexibel is en een kleine schijf-voetafdruk heeft. Kies de basisomgeving Minimal Install, kies in het linkervlak Compatibility Libraries add-ons en klik op Done om deze instelling af te ronden en terug te keren naar het hoofdmenu.

Vervolgens klik je op het menu System Security Policy en kies een beveiligingsprofiel uit de lijst. Je kunt veilig het Standaard beveiligingsprofiel kiezen. Druk op de knop Kies profiel en zet de knop Pas beveiligingsbeleid toe op AAN. Als je klaar bent, druk je op de Done knop om terug te keren naar het hoofdscherm.

Vervolgens klik je op het Installatie Bestemming menu om de instellingen voor de opslagpartitie te openen. Bij Apparaatkeuze vink je de harde schijf van de lokale machine aan. Vink dan bij Other Storage Options Automatically configure partitioning aan. Deze optie zorgt ervoor dat de harde schijf van de machine automatisch gepartitioneerd wordt met de /(root), /home en swap partities. Als je klaar bent, druk je op de Klaar knop om de partitie indeling van de machinedrive te activeren en terug te keren naar het hoofdmenu scherm.

Vervolgens druk je op het KDUMP menu en schakel je het KDUMP kernel crash mechanisme uit om systeem RAM vrij te maken. Druk op de Done knop om deze instellingen toe te passen en naar het hoofdmenu terug te keren.

Vervolgens druk je op het Network & Hostname menu en stel je de FQDN hostnaam van je machine in. Druk op de knop Apply om de hostname van de machine in te stellen. Activeer en activeer ook de netwerkdienst voor je ethernet interface door de ethernet knop van OFF op ON te zetten. Als dat het geval is kun je de netwerkinterface bij deze stap handmatig instellen door op de knop Configure te drukken. Als je klaar bent, druk je op de Done knop om terug te keren naar het hoofdmenu van de installatie.

Bekijk tenslotte, voordat je het installatieproces start, alle installatie configuraties. Als je klaar bent, druk je op de Begin Installatie knop om de installatie van RHEL 7 te starten.

Nadat het installatieprogramma gestart is, verschijnt het scherm voor de configuratie van gebruikersaccounts. Klik op het menu ROOT PASSWORD in het configuratiescherm en stel een sterk wachtwoord in voor de root account. Als je klaar bent, druk je op de Done knop om terug te keren naar het gebruikersinstellingen scherm.

Vervolgens klik je op User Creation menu en voeg een nieuwe systeem account toe en een sterk wachtwoord voor deze account. Vink de opties Make this user administrator en Require a password to use this account aan om deze gebruiker root privileges te geven en het wachtwoord elke keer dat je inlogt op het systeem handmatig in te voeren.

Als je klaar bent met het instellen van de admin gebruiker, druk je op Klaar om terug te keren naar het beginmenu en wacht je tot het installatieproces voltooid is.

Na een paar minuten, afhankelijk van je systeembronnen, meldt het installatieprogramma dat Red Hat Enterprise Linux met succes op je machine geïnstalleerd is. Om het systeem te gebruiken hoef je alleen maar het installatiemedium te verwijderen en de machine opnieuw op te starten.

Na de herstart log je in op de RHEL 7.4 console met de referenties die je tijdens de installatie van het systeem hebt ingesteld. Om RHEL verder te gebruiken, moet je het systeem registreren en een abonnement kopen via Red Hat Customer Portal. Om automatisch een RHEL abonnement te koppelen, voer je het volgende commando uit.

subscription-manager register --auto-attach --username=RHEL_username --password=RHEL_password

Nadat het abonnement is toegevoegd, update je het systeem met het volgende commando.

sudo yum update

Dat is alles: je hebt met succes de nieuwste versie van Red Hat Enterprise Linux 7 op je machine geïnstalleerd.