installeer je eSpeak Tekst naar Spraak Software op Ubuntu 20.04

eSpeak is een software spraaksynthesizer voor Engels en andere talen, eSpeak is vrije en open-source software (FOSS) die op de meeste platforms kan draaien, waaronder Linux, Windows en MacOS. eSpeak werd ontwikkeld door Paul “Joe” Hazeldine op basis van de codebase van het eCAVE project, dat zelf afgeleid was van X-SPEAK 1.0 door Bill Berry in 1995- waardoor eSpeak meer dan 20 jaar oud is!

eSpeak is een draagbaar programma, wat betekent dat eSpeak van de ene computer naar de andere kan worden verplaatst. eSpeak is een heel licht programma, eSpeak heeft niet veel CPU nodig. Het heeft slechts 5Mb RAM nodig om soepel te werken.

Sommige Ubuntu-gebaseerde distributies zoals Linux Mint en Elementary gebruiken eSpeak standaard, maar sommige andere Ubuntu-gebaseerde distributies installeren eSpeak niet, dus je kunt deze gids raadplegen als eSpeak niet met je systeem geïnstalleerd is geraakt.

De nieuwste versie van eSpeak op het moment van schrijven is 1.48.03 terwijl er regelmatig nieuwe versies verschijnen die niets zouden mogen schaden, tenzij ze achterwaartse compatibiliteit verbreken of bugs introduceren die onmiddellijk verholpen zouden moeten worden.

Dit artikel behandelt de installatie van eSpeak op Ubuntu 20.04, de meest gebruikte en populaire Linux distributie.

Voorwaarde

  • Een Ubuntu server of desktop, eSpeak heeft minstens Ubuntu 12.04 of later nodig om erop geïnstalleerd te worden. eSpeak is gebouwd op het eCAVE project dat gebaseerd was op X-SPEAK, eCAVE werd herschreven in C++ en die versie vereist minstens Ubuntu 12.04 om goed te kunnen draaien.
  • Een root wachtwoord is ingesteld op je machine en je internet verbinding. eSpeak installatie vereist een internet verbinding om het eSpeak pakket te downloaden van de eSpeak website.

Aan de slag

Eerst moet je je server updaten naar de nieuwste versie. Open een terminal en voer de volgende commando’s uit om je systeem bij te werken:

sudo apt-get update

Op een Ubuntu / Debian systeem moet dit commando elke keer worden uitgevoerd vóór de installatie van een pakket uit online repositories. Dit commando synchroniseert de lokale lijst van pakketten van je systeem (te vinden in de map /etc/apt) met de lijst die op de server op http://archive.ubuntu.com of andere servers beschikbaar is. Om een repository volledig te benutten voor het installeren van nieuwe pakketten, moet je dit commando na elke reboot uitvoeren.

sudo apt-get -y upgrade

Dit commando vindt alle verouderde pakketten en doet een volledige upgrade. Het installeert echter niet de nieuwste. Het is bedoeld om je systeem zo up-to-date mogelijk te maken.

Ook, als je fouten krijgt tijdens het bijwerken van pakketten met het apt-get commando, gebruik dan sudo apt-get -f install. Het zal proberen het probleem te verhelpen en verder te gaan met de installatie van updates. Lukt dat niet, dan vertelt het je hoe je ze handmatig kunt oplossen.

sudo apt-get -f install

Voorbeelduitvoer:

Herstel Ubuntu problemen

Installeer eSpeak

Standaard is eSpeak beschikbaar in de repositories van Ubuntu. Je kunt het installeren door het volgende commando in je terminal uit te voeren:

sudo apt-get install espeak -y

Dit commando zal een pakket genaamd “espeak” downloaden en installeren, dat een actuele versie is van de eSpeak TTS engine. Na het uitvoeren van de bovenstaande commando’s heb je met succes een nieuwe spraakmachine voor je systeem geïnstalleerd.

Voorbeeld uitvoer:

Installeer eSpeak

Je kunt de geïnstalleerde versie van eSpeak controleren met het volgende commando:

espeak –versie

Voorbeelduitvoer:

eSpeak versie

Standaard wordt espeak systeembreed geïnstalleerd met /usr prefix, wat betekent dat het door iedereen die toegang heeft tot deze installatie kan worden gedraaid. Wil je de toegang beperken zodat alleen een bepaalde gebruiker deze software kan gebruiken, dan moet de installatie gedaan worden met -prefix=/home/gebruikersnaam/.

Gebruik eSpeak voor Tekst naar Audio omzetting

Het eSpeak commando kan gebruikt worden om tekst in spraak om te zetten. Je kunt een willekeurig tekstbestand als invoer geven of de teksten op de terminal invoeren voor omzetting. Laten we de regel “Hi this is a sample” uitspreken en het opnemen in het sample.mp4 audio bestand.

espeak “Hoi dit is een sample” -w sample.mp4 -g 60 -p 70 -s 100 -v en-us

Hier geeft de parameter -w de uitvoer-bestandsnaam op, die een audiobestand moet zijn. Het kan ook een .mp3 zijn of een ander formaat zoals ogg, vorbis enz.

Dit wordt gevolgd door -g parameter die de toonhoogte van de stem regelt en zijn waarde mag niet meer dan 90 zijn om hoge stemmen te vermijden die als ‘robotachtig’ of ‘kunstmatig’ klinken.

De parameter -p regelt de pauze tussen woorden en zijn waarde moet minder dan 10 zijn om onnodige pauzes te vermijden. De standaardwaarde is 2, wat betekent dat er na elk woord twee seconden stilte valt.

De parameter -s regelt de spraaksnelheid en kan aangepast worden om de leessnelheid van tekst te veranderen.

De parameter -v regelt de stemkeuze die een invoer van een gebruiker nodig heeft en neemt het achtervoegsel en, es (voor Europees accent) of fi voor respectievelijk Engelse, Spaanse of Finse accenten.

Je kunt nu het sample.mp4 bestand afspelen om de gesproken tekst te beluisteren in een mp3 mediaspeler naar keuze, zoals mplayer of vlc. Je kunt zoveel regels tekst invoeren als je wilt en ze allemaal in een enkele terminal sessie opnemen.

Er zijn vele andere manieren om eSpeak te gebruiken om teksten te lezen. De –help optie geeft suggesties voor enkele andere manieren om het te gebruiken.

espeak –help

Voorbeelduitvoer:

eSpeak commandline-opties

Verwijder eSpeak

Gebruik het volgende commando om eSpeak te verwijderen:

sudo apt-get remove espeak

Typ y en druk op enter als daarom gevraagd wordt om eSpeak met afhankelijkheden te verwijderen. Dit commando verwijdert het espeak pakket en al zijn afhankelijkheden van je systeem.

Opmerking:

1. Als je espeak systeembreed installeerde, zal dit ook de eSpeak engine van je systeem verwijderen en de standaard stem gebruiken.

2. Lukt het niet om sudo apt-get remove espeak te gebruiken. Het zal resulteren in een fout die zegt dat ‘espeak’ pakket vereist is door dit of andere pakketten en je zult het niet kunnen verwijderen, het is beter de update optie te gebruiken.

sudo apt-get -y upgrade –remove espeak

Installeer Gspeaker voor GUI gebaseerde tekst-naar-spraak omzetting

Gspeak is een andere populaire tekst naar spraak software voor Linux. Het is geschreven in Python en gebruikt de espeak TTS engine voor de eigenlijke omzetting. Het biedt een eenvoudige gebruikersinterface die gebruikt wordt om alle instellingen met betrekking tot stemkeuze, algemene opties enz. te regelen.

Je kunt het met elke pakketbeheerder installeren. Type het volgende commando in terminal om GSpeaker te installeren:

apt-get install gespeaker -y

Als het geïnstalleerd is, kun je het starten vanuit je Unity dash. Het zal de gui interface van Gspeak starten die je helpt bij het besturen van je stemmachine.

Zo ziet de Gespeaker UI er uit:

eSpeak GNOME GUI

Er zijn aparte tabbladen voor elke optie.

Op het tabblad ‘basisinstelling’ kun je alle algemene opties van de TTS engine instellen, zoals spraaksnelheid, toonhoogte enz. Je kunt ook andere instellingen instellen zoals timeouts en audio instellingen.

Met het tabblad stemmen kun je een stem kiezen uit de geïnstalleerde stemmen.

In het geschiedenis tabblad kun je je aangepaste tekst-naar-spraak omzettingen opslaan die je later op elk moment kunt hergebruiken.

Het terugdraaien tabblad herstelt de vorige instellingen nadat je steminstelling veranderd is. Dit tabblad werkt alleen als je de bestaande bewaarde instellingen wijzigt. De knop opslaan wordt grijs.

Je kunt meer lezen over de Gespeaker optie in de gespeaker help sectie die je kunt bereiken via de “Help” tab.

Gespeaker verwijderen

Als je Gespeaker niet gebruikt, verwijder het dan om wat schijfruimte vrij te maken. Typ het volgende commando in terminal:

apt-get autoremove gespeaker -y

Je kunt Gespeaker ook verwijderen via het softwarecentrum van Ubuntu. Open het softwarecentrum en zoek naar “gespeaker”. Klik op het pictogram en kies de verwijder-optie uit het rechter zijmenu.

Verwijder gespeaker

Conclusie

Deze handleiding liet je zien hoe je eSpeak en Gespeaker op een Ubuntu machine kunt installeren. Je kunt elk van deze TTS software gebruiken om teksten hardop voor te lezen, het is aan jou welke je kiest.

Als deze twee je niet bevallen, zijn er veel andere tekst-naar-spraak engines voor Linux beschikbaar. Ik raad je aan de espeak alternatieven wiki pagina te bekijken. Het is altijd handig om meer dan één spraakmachine op je machine geïnstalleerd te hebben.