installeer je Deno JavaScript Runtime op Ubuntu 20.04

Deno is een lichtgewicht JavaScript runtime die zowel rechttoe rechtaan als veilig is. Het biedt een stabiele en comfortabele ontwikkelomgeving, die je in staat stelt om TypeScript te schrijven zonder transpilatie. Bovendien heeft het, als een engine met V8 als basis, een hoge compatibiliteit met bestaande JavaScript code die geschreven is met volledige ondersteuning voor de ECMAScript standaarden.

We laten je zien hoe je Deno installeert op Ubuntu 20.04 en hoe je een hello world script uitvoert om je installatie te testen in dit artikel.

Vereisten

  • Ubuntu 20.04 ge├»nstalleerd op je systeem of virtuele machine.
  • De root account of een gebruikersaccount met sudo rechten ingesteld op de server.
  • Een terminalvenster open- en klaar voor commando’s, ook wel een opdrachtprompt genoemd.

Stap1: De Ubuntu server bijwerken

Laten we eerst Ubuntu bijwerken naar de nieuwste versie.

sudo apt update -y
sudo apt upgrade -y

Stap 2: Deno downloaden

Eerst downloaden we het deno bestand dat de nieuwste versie van de Deno engine bevat van github met het curl commando in het terminal venster.

cd /tmp
curl -Lo "deno.zip" "https://github.com/denoland/deno/releases/latest/download/deno-x86_64-unknown-linux-gnu.zip"

Een voortgangsbalk verschijnt en toont de status van de bestanden terwijl ze downloaden.

download bar

Dit commando geeft ons een zip bestand genaamd deno.zip dat alle bestanden bevat die nodig zijn om de nieuwste versie van deno engine te installeren.

In de volgende stap pak je het bestand uit en installeer je deno op je server.

Stap 2: Deno installeren

Je zult ervoor moeten zorgen dat je een unzip commando op je computer hebt. Je kunt dit doen door je systeem index van pakketten bij te werken en dan het unzip commando met apt te installeren.

sudo apt update
sudo apt install unzip

Pak nu het bestand uit in je ubuntu’s /usr/local/bin directory

sudo unzip -d /usr/local/bin /tmp/deno.zip

De installatie zou nu voltooid moeten zijn en er zou een nieuwe map moeten zijn met de naam deno en daarin zou een bestand met de naam deno moeten staan dat de juiste eigenaar en toestemming heeft. Gebruik ls om het nieuwe deno bestand op te sommen en controleer of het de juiste eigenaar en permissies heeft:

ls -al /usr/local/bin/deno

lijstbestand

Voer dan, met een –versie vlag, het deno commando uit om te controleren of het werkt zoals bedoeld.

deno --version

deno --versie

Vervolgens laten we deno lopen met een hello world verklaring, zodat je kunt zien wat het doet.

Stap 3 – De Deno REPL gebruiken

Om Deno te leren kennen, gebruik je de Deno REPL (read-eval-print loop). Hiermee kun je dingen intypen en ze meteen laten evalueren. In dit voorbeeld maken we een JavaScript array, en gebruiken dan de join() methode van dat array om ‘hello’ te combineren met ‘world’.

deno
['hello', 'world'].join(' ')

druk hello world af

Na het uitvoeren van het voorbeeld keert Deno terug naar zijn gebruikelijke prompt ( > ). Verlaat de REPL door op CTRL+D te drukken. Je zou nu weer in je shell buiten deno moeten zijn.

Conclusie

Deze blog post heeft je de kennis en informatie gegeven die nodig is om Deno op Ubuntu 20.04 te installeren, zodat je kunt beginnen met het ontwikkelen van JavaScript toepassingen in een server omgeving. Als je vragen hebt over iets dat we hier vandaag besproken hebben, laat het ons dan weten in het commentaar hieronder.