Installatie van Sublime teksteditor op Ubuntu 20.04

Sublime Text is een bekende teksteditor die gebruikt wordt om broncode voor webontwikkeling te schrijven. Het is een zeer snel en krachtig gereedschap. Sublime Text biedt een Linux apt repository, zodat gebruikers het gemakkelijk in hun systemen kunnen installeren en bijwerken. De eigen broncode editor wordt gebruikt met een Python API en ondersteunt verschillende talen, waardoor zijn functionaliteit met extra functies wordt uitgebreid. Deze editor is vrij te downloaden.

Deze cross-platform teksteditor is beschikbaar voor enkele van de gangbare besturingssystemen zoals macOS, Windows, en Linux voor coderingsdoeleinden. Het wordt gebruikt om verschillende programmeer- en opmaaktalen te schrijven met zijn verschillende functies. Gebruikers kunnen zijn functionaliteit gemakkelijk uitbreiden door plugins te gebruiken. Het ondersteunt ook het gebruik van aangepaste instellingen op basis van de eisen van de gebruiker. Deze editor wordt al lang de beste code editor genoemd en is de eerste keus van ontwikkelaars. Met een groot gebruikersbestand is het een waardevol hulpmiddel voor alle Linux gebruikers. Deze handleiding helpt je bij het installeren van Sublime Text op een Ubuntu 20.04 machine.

Vereisten

  • Aanbevolen OS: Ubuntu 20.04 Of Linux Mint 20
  • Gebruikersaccount: Een gebruikersaccount met sudo

Deze gids veronderstelt dat het Linux besturingssysteem inderdaad door gebruikers in hun systeem geïnstalleerd is.

Installeer Sublieme Tekst op Ubuntu

Om sublieme tekst te installeren moet je de Terminal openen vanuit Toepassingen in je computersysteem of open de terminal door de toetsen Ctrl+Alt+T op je toetsenbord in te drukken.

Open Linux Terminal

Zodra het terminal venster open is, moet je enkele sleutels en pakketten installeren samen met de verschillende pakket-repositories die voor Linux beschikbaar zijn. De GPG sleutel kan geïnstalleerd worden door het hieronder bijgevoegde commando uit te voeren:

$ wget -qO - https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg | sudo apt-key add –

Opmerking: Gebruikers kunnen ook Snap packages gebruiken om sublime text editor te installeren met het commando snap install sublime-text. Alle snap packages worden onderhouden door de Snap crafters gemeenschap en kunnen gebruikt worden om verschillende software te installeren als dat nodig is.

Sleutel van het archief toevoegen

Je moet het wachtwoord invoeren van de gebruiker die momenteel is ingelogd. Door op de <Enter> toets te drukken, verschijnt de status van de netwerk downloader. De status OK geeft aan dat de sleutel met succes in het systeem geïnstalleerd is, zodat gebruikers verder kunnen gaan met de installatie.

Authentificeer als admin

Als, de sleutel geïnstalleerd is moet je de apt repository toevoegen. Een apt repository is een netwerk server/ lokale directory die bestaat uit alle soorten deb-pakketten en metadata bestanden die door de APT gereedschappen gelezen kunnen worden.

Opmerking: Hoewel veel beschikbare toepassingen al in de Ubuntu repositories aanwezig zijn, moeten gebruikers soms software uit een repository van derden installeren. Ze kunnen Apt repository gebruiken om alle niet-beschikbare of software van derden naar behoefte te installeren.

Installeer de apt repository met het commando:

$ echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Voeg sublieme repository toe

Als de apt repository geïnstalleerd is, controleer dan of er updates in je systeem zijn. Om de sublieme-teksteditor te installeren en om de updates te controleren gebruik je het commando:

$ sudo apt-get update

Update pakketlijsten

Typ je gebruikerswachtwoord als daarom gevraagd wordt en druk op Enter om verder te gaan. Het systeem begint alle beschikbare updates op te halen, en somt ze een voor een op. Het voltooien van alle updates zal in het systeem enige tijd in beslag nemen.

Download pakketten

Zodra de beschikbare update klaar is, kun je sublime text editor installeren met het bijgevoegde commando:

$ sudo apt-get install sublime-text

Zodra daarom gevraagd wordt, typ je het wachtwoord van de gebruiker en druk op Enter om verder te gaan. Het volgende nieuwe pakket wordt geïnstalleerd en kan bekeken worden onder de beschikbare software in het computersysteem.

Sublime Tekst Editor installeren

Als Sublime text geïnstalleerd is, start je het vanuit je Toepassingen door Sublime-Text in de zoekbalk te typen. Het kan bekeken worden in de lijst van beschikbare toepassingen, samen met de ondersteunende bestandslocaties.

Icoon

Op deze manier kunnen gebruikers Sublime Text op hun Ubuntu bureaublad installeren.

Sublime Tekst Editor op Ubuntu

De Sublime Text Editor verwijderen

Gebruikers kunnen de installatie van de Sublime Text Editor gemakkelijk ongedaan maken met de opdrachtregel als dat nodig is. Om de Sublime text Editor te verwijderen, voer je het geciteerde commando uit:

$ sudo apt-get remove sublime-text

Geef het wachtwoord van de gebruiker op, en druk dan op Enter.

Opmerking: Gebruikers kunnen Sublime Text ook apt verwijderen door naar de Systeeminstellingen -> Software & Updates -> Andere Software tab te gaan.

Gebruikers kunnen alle sublieme tekst bestanden met succes van het systeem verwijderen door de bovenstaande stappen te volgen.

Gebruikers kunnen hier alle updates van Sublime Text 2.0 tot 3.0 bekijken. Op deze manier kan de gratis beschikbare versie door alle gebruikers gedownload worden en is enige tijd gratis te gebruiken, maar voor langdurig gebruik moet een licentie gekocht worden. Sublime Text 3 accepteert de licentie die al zijn gebruikers in het jaar 2013 gekocht hebben, terwijl voor al diegenen die een licentiesleutel voor Sublime Text 1 of 2 hebben, gemakkelijk een gekochte upgrade kan worden verkregen. Om meer te weten te komen over de details over pakketten en aankopen, volg je de link hier.

Conclusie

De nieuwste mogelijkheden die in Sublime Text 3.0 beschikbaar zijn, hebben zijn gebruikers op de beste manier gefaciliteerd door een betere gebruikersinterface en een verbeterde OS integratie voor Linux te bieden. Op deze manier kunnen gebruikers Sublime Text met succes op hun Ubuntu machine installeren. De handleiding geeft ook een stap voor stap doorloop van het verwijderen van deze editor.

Om meer profijt van Sublime text editor te hebben, kunnen gebruikers verder de Sublime Text Package Control installeren om de editor naar eigen behoefte aan te passen en optimaal te gebruiken. Ik hoop dat je door deze handleiding te volgen gemakkelijk sublime text editor op je Linux OS kunt installeren.