InspIRCd IRC Chat Server installeren op Debian 10

Deze gids helpt je InspIRCd te installeren op Debian 10. InspIRCd is een robuuste IRC server die draait in UNIX-achtige omgevingen, zoals Linux distributies en BSD varianten.

Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor andere opties zoals UnrealIRCD of Quassel voor kleinere netwerken van gebruikers. InspIRCd werkt door netwerkverkeer te routeren via TCP verbindingen met clients in plaats van ruwe UDP pakketten, wat volgens velen over het geheel betere prestaties oplevert dan de traditionele IRC protocol stack die de meeste servers tegenwoordig gebruiken. InspIRCD heeft ook een eigen scripttaal, AngelScript genaamd, die krachtige functies mogelijk maakt zoals gescripte controlekanalen, CTCP/CTCP antwoorden, aangepaste commando’s en gebeurtenissen die door timeouts worden geactiveerd, automatische statuswijzigingen op basis van inactiviteitstijden en meer .

Vereisten

Deze gids gaat ervan uit dat InspIRCd geïnstalleerd is op een Debian 10 server met een niet-root account en correct geconfigureerde SSH toegang.

Aan de slag

Update je server

Gebruik het onderstaande commando om je server te updaten:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y

Dit zal twee dingen doen: het controleert op uitstaande beveiligingsupdates die geïnstalleerd moeten worden en laadt ook alle nieuwste pakketten op. Dit zal enige tijd duren, afhankelijk van de snelheid van je server en je internetverbinding. Neem even pauze terwijl het installeert!

Voeg een nieuwe gebruiker toe

We gaan een nieuwe gebruiker toevoegen, je kunt elke naam nemen die je wilt. In dit voorbeeld maken we een gebruiker aan met de naam newircd:

sudo adduser newircd

Je moet een wachtwoord instellen op de prompt voor je nieuwe gebruiker. Je zult met deze account kunnen inloggen bij het instellen van InspIRCd. Het is aan te bevelen iets veiligs te gebruiken dat niet je root of standaard beheerder’s credentials is voor elke server die je gebruikt. Eenmaal gedaan kun je andere opties instellen zoals de shell of home directory indien nodig. We houden het voorlopig op standaard.

Vervolgens voegen we een nieuwe gebruiker, “newircd” genaamd, toe aan de groep met alle sudo privileges, die hem volledige toegang geeft om elk commando op je systeem uit te voeren zonder dat hij administrator toestemming nodig heeft.

sudo /sbin/usermod -a -G sudo newircd

/sbin/usermod -a betekent dat we een gebruiker (in dit geval “newircd”) willen toevoegen aan de al bestaande groep met de naam “sudo”.

-G betekent dat we alleen willen dat newircd in het sudoers bestand geplaatst wordt en niet in andere bestanden. Dit is handig omdat het voorkomt dat ze per ongeluk veranderingen aanbrengen die ze niet zouden moeten kunnen doen, zoals je shell veranderen.

Ga nu naar de home directory en begin dan met het installeren van de afhankelijkheden:

cd
sudo apt install git perl g++ make -y

We gaan de pakketten git, perl en g++ installeren op het systeem .

-y vertelt apt dat je akkoord gaat met eventuele bevestigingsprompts of fouten onderweg – we willen zonder onderbreking verder kunnen gaan!

git is het pakket dat InspIRC nodig heeft, perl is nodig om de IRC daemon scripts te laten lopen (en we zullen het later ook nodig hebben), en g++ zal gebruikt worden bij het compileren van InspIRCd.

Voorbeeld uitvoer

Installeer de eerste vereisten

InstalleerInspircd

Dit commando downloadt de nieuwste uitgave van InspIRCd van github en bewaart die in de huidige werkdirectory.

wget https://github.com/inspircd/inspircd/archive/refs/tags/v3.10.0.tar.gz

Pak het InspIRC pakket uit (uncomprimeren) met het commando tar:

tar xvf ./v3.10.0.tar.gz

Ga naar de inspircd-3.10.0 directory en start de InspIRCd precompilatie configuratie.

cd inspircd-3.10.0
perl ./configure

Je wordt om de installatiedirectory gevraagd. In dit voorbeeld gebruiken we “/home/newirc/inspircd-3.10.0/” als de installatiedirectory. Typ het volledige pad om er zeker van te zijn dat het juist is ingevoerd en druk dan op enter of y

Configureer

Configureer opties

Voer nu uit:

make
make install

Typ make en wacht tot de toepassing gecompileerd is, dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de snelheid van je computer. Als het klaar is kun je ‘make install’ typen om het pakket te installeren.

De voorbeeld configuratiebestanden die in het InspIRCd pakket zitten zijn bedoeld om je te helpen je IRC server in te stellen. Het stelt alles in, van op welke poort te luisteren en hoeveel servers je tegelijk aan de gang wilt hebben (maxclients), tot aan welke IRC commando’s in- of uitgeschakeld worden.

Open het bestand met nano:

sudo nano /home/newircd/inspircd-3.10.0/run/conf/inspircd.conf

Kopieer en plak de volgende regels:

<config format="xml">

<define name="bindip" value="1.2.2.3">

<define name="localips" value="&bindip;/24">

####### SERVER CONFIGURATION #######

<server

name="chat.inspircd.co"

description="Welcome to inspird World"

id="97K"

network="chat.inspircd.co">

####### ADMIN INFO #######

<admin

name="jun naruse"

nick="naruse"

email="[email protected]">

####### PORT CONFIGURATION #######

<bind

address=""

port="6697"

type="client">

Je kunt alle instellingen wijzigen die als variabelen zijn opgeslagen, zoals de bijnaam of domeinnaam van de IRC server.

Sla op en sluit af met CTRL-X of typ ‘y’. Druk dan op enter wanneer je gevraagd wordt of je de veranderingen wilt opslaan voordat je afsluit. Druk nogmaals op Enter bij een andere prompt om te bevestigen dat je de configuratiebestanden onder andere gebruikersnamen opslaat.

Start nu de dienst met het onderstaande commando:

./inspircd start

Dit commando start de InspIRCd dienst. Als je net inspircd geïnstalleerd hebt, is het nodig de dienst te starten om je IRC server goed te laten werken. Als je een firewall op je server hebt ingeschakeld, dan kan deze om toestemming vragen om poorten te openen en verbindingen van andere clients toe te laten.

InspIRCd testen

Het eerste wat we moeten doen is je favoriete IRC client openen en klikken op “add a server” of “add a network”:

IRC Cliënt

Typ dan het IP van je server, ‘password’ in een chat met vervanging van ‘password’ door welke accountnaam je er ook aan gekoppeld wilt zien, en klik op ‘connect to network’:

Servergegevens

Verbinden met InspIRCd Server lukt. Als er tijdens het opstarten geen foutmeldingen opduiken dan is alles in orde!

IRC Chat

Conclusie

Nu je InspIRCd met succes op Debian hebt geïnstalleerd, is je IRC server klaar voor gebruik. Je bent nu klaar om kanalen te beginnen bouwen voor discussies met andere mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp van je keuze!