Helm Kubernetes Package Manager te installeren op Ubuntu 20.04

Helm is een package manager voor Kubernetes. Men kan er software delen, vinden en gebruiken die voor Kubernetes gebouwd is. Helm helpt om Kubernetes toepassingen te beheren. In dit artikel zullen we zien hoe je Helm installeert op Ubuntu 20.04 server. We zullen niet ingaan op het succesvol inzetten van toepassingen met Helm op Kubernetes, ja je leest het goed. We zullen het installatieproces en de basis commando’s zien. Wil je leren hoe je een toepassing kunt inzetten met Helm of een Helm grafiek maken, bezoek dan gerust “Hoe zet je applicaties in op Kubernetes met Helm?

Laten we, voor we verder gaan, een paar terminologieën van Helm begrijpen.

  1. Helm Grafiek: Het is een Helm pakket dat informatie bevat van een toepassing die op een Kubernetes cluster moet worden ingezet/vrijgegeven/geïnstalleerd.
  2. HelmRelease: Release wordt aangemaakt als een Helm chart geïnstalleerd wordt, d.w.z. een applicatie wordt op het Kubernetes cluster ingezet met behulp van Helm chart.
  3. Helm Repository: Een repository is een plaats waar Helm grafieken worden opgeslagen. Helm kan naar 0 of meerdere repositories wijzen.
  4. Grafiek.yaml: Dit bestand bevat informatie over de Helm grafiek.
  5. values.yaml: Eens kunnen standaard waarden aan de toepassing overschreven worden door die waarden in values.yaml bestand te laten staan.

In dit artikel zien we de stappen om Helm3 te installeren, qua architectuur is er een verschil tussen Helm2 en Helm3. Een van de belangrijkste verschillen is “Verwijdering van Tiller”. Om meer over het verschil te weten te komen bezoek je de officiële documentatie van Helmhier.

Pre-requisites

  1. Ubuntu 20.04 server

Wat zullen we doen?

  1. Helm installeren
  2. Spelen met Helm

Installeer Helm

Controleer eerst de versie van je besturingssysteem en kijk of je “Helm” op je systeem geïnstalleerd hebt of niet.

cat /etc/issue

helm

Controleer Linux OS versie

Het is eenvoudig om Helm te installeren, voer de volgende commando’s uit en het zal de installatie voor je klaar krijgen.

clear

curl -fsSL -o get_helm.sh https://raw.githubusercontent.com/helm/helm/master/scripts/get-helm-3

chmod 700 get_helm.sh

./get_helm.sh

Installeer Helm

Als je deze keer helm uitvoert zie je zijn help.

roer

Bekijk Helm Opties

Spelen met Helm

Je kunt een Helm kaart op het Internet zoeken met het volgende commando.

helm zoek hub apache

clear

Zoek een pakket op Helm Hub

Je kunt ook naar een bepaalde Helm kaart op je systeem zoeken. Om dat te doen moet je eerst een stabiele Helm repository toevoegen anders mislukt het zoeken.

helm zoek repo apache

Zoek een pakket ter plaatse

In de bovenstaande schermafbeelding zie je een fout als “no repositories configured”. Om een stabiele repository op je lokale systeem toe te voegen voer je het volgende commando uit en zoek dan naar een bepaald pakket.

helm repo add stable https://charts.helm.sh/stable

roer zoek repo apache

Voeg een stabiele Repo toe en zoek dan lokaal een pakket op

In de bovenstaande schermafbeelding zie je dat de zoekactie deze keer succesvol was.

Je kunt alle repositories die je aan je lokale systeem hebt toegevoegd controleren met het volgende commando.

helm repo lijst

Controleer de lokale Helm Repo-lijst

Laten we nu zoeken naar Jenkin in de lokale repository en het installeren.

roer zoek repo jenkins

helm install jenkins stable/jenkins

De bovenstaande installatie zal mislukken omdat we geen Kubernetes cluster op zijn plaats hebben om Jenkins in te zetten. Je ziet de fout in het volgende screenshot. Dit was de reden waarom ik aan het begin van dit artikel vermeldde dat we het succesvol inzetten van applicaties met Helm op Kubernetes niet zullen behandelen.

Zoek lokaal een pakket en probeer het te installeren

Zoals we geprobeerd hebben Jenkins in de lokale repository te zoeken, kunnen we ook op het internet zoeken en proberen het te installeren.

helm zoek hub jenkins

Zoek een pakket op Helm Hub en probeer het te installeren

Je kunt een URL uit het zoekresultaat halen en die in de webbrowser aanslaan om de URL van zijn repository te krijgen en die aan je lokale systeem toe te voegen.

Verkrijg pakket repo URL

Zodra je de URL in de browser aanklikt, krijg je commando’s om de repository aan je lokale systeem toe te voegen en het pakket ervan te installeren.

Voeg nu de repo voor de kaart toe op je systeem en probeer Jenkins te installeren.

roer repo toevoegen bitnami https://charts.bitnami.com/bitnami

roer repo lijst

roer installeer mijn-jenkins bitnami/jenkins

De bovenstaande installatie zal ook mislukken met dezelfde fout “Kubernetes cluster is unreachable” die we eerder kregen omdat we de Kubernetes Cluster niet hebben.

Om meer te weten te komen over de Helm omgeving voer je het volgende commando uit dat je details geeft over de Helm omgeving.

helm env

Controleer Helm Milieu

Conclusie

In dit artikel zagen we stappen om Helm op Ubuntu 20.04 server te installeren. We probeerden repositories toe te voegen op het lokale systeem. We probeerden ook een grafiek van Jenkins te installeren, wat mislukte door de afwezigheid van de Kubernetes Cluster. Dit artikel behandelt de basis van Helm en gaat niet over het installeren of vrijgeven van grafieken, grafiek vrijgave komt aan bod in een apart artikel met de naam “Hoe zet je je toepassingen op Kubernetes in met Helm?”.