Gratis eBook van Packt – Linux Shell Scripting Cookbook – Derde Editie

Linux Shell Scripting Kookboek

De shell is het krachtigste gereedschap dat je computer biedt. Ondanks dat ze het binnen handbereik hebben, zijn veel gebruikers zich niet bewust van hoeveel de shell kan bereiken.

Met de shell kun je databases en webpagina’s genereren uit reeksen bestanden, eentonige beheertaken zoals systeembackups automatiseren, de gezondheid en activiteit van je systeem bewaken, netwerk knelpunten en systeembronnenvreters opsporen, en nog veel meer.

Dit boek laat je zien hoe je dit alles en nog veel meer kunt doen.

Dit boek, nu in zijn derde editie, beschrijft de opwindende nieuwe mogelijkheden in de nieuwste Linux distributies om je te helpen meer te bereiken dan je denkt. Het laat zien hoe je eenvoudige commando’s kunt gebruiken om complexe taken te automatiseren, web-interacties te automatiseren, video’s te downloaden, containers en cloud servers op te zetten, en zelfs gratis SSL certificaten te krijgen.

Beginnend met de basis van de shell, leer je eenvoudige commando’s en hoe je die kunt toepassen op problemen in de praktijk. Van daaruit leer je tekstverwerking, web-interacties, netwerk- en systeemmonitoring, en systeemafstemming.

Software ingenieurs leren hoe ze systeemtoepassingen kunnen onderzoeken, hoe ze moderne software management tools zoals git en fossil voor hun eigen werk kunnen gebruiken, en hoe ze patches bij open-source projecten kunnen indienen.

Tenslotte leer je hoe je Linux Containers en Virtuele machines kunt opzetten en zelfs je eigen Cloud server kunt draaien met een gratis SSL Certificaat van letsencrypt.org

Wat je zult leren

– Interageer met websites via scripts
– Schrijf shell scripts om gegevens van het Web te delven en te verwerken
– Automatiseer systeem back-ups en andere repeterende taken met crontab
– Maak, comprimeer en versleutel archieven van je kritieke gegevens.
– Ethernet en draadloze netwerken configureren en bewaken
– Netwerk- en systeemactiviteit bewaken en loggen
– Je systeem afstellen voor optimale prestaties
– De beveiliging van je systeem verbeteren
– Resource hogs en netwerk knelpunten opsporen
– Audio uit videobestanden halen Haal audio uit videobestanden
– Maak webfotoalbums
– Gebruik git of fossil om revisiebeheer te beheren en met FOSS projecten om te gaan
– Maak en onderhoud Linux containers en Virtuele Machines
– Draai een privé Cloud server

Over de auteurs

Clif Flynt

Clif Flynt programmeert computers sinds 1970, beheert Linux/Unix systemen sinds 1985, en schrijft sinds hij 9 jaar oud was. Hij is actief in de Tcl/Tk en Linux gebruikersgemeenschappen. Hij spreekt regelmatig op technische conferenties en gebruikersgroepen.

Hij is eigenaar en directeur van Noumena Corporation, waar hij software op maat ontwikkelt en trainingen geeft. Zijn toepassingen zijn gebruikt door organisaties variërend van eenmans startups tot de US Navy. Deze toepassingen variëren van gedistribueerde simulatiesystemen tot hulpmiddelen om fictie-auteurs te helpen beter te schrijven (Editomat). Hij heeft programmeurs opgeleid op vier continenten.

Sarath Lakshman

Sarath Lakshman is 27 jaar oud en werd in zijn tienerjaren door de Linux bug gebeten. Hij is software ingenieur en werkt in de ZCloud engineering groep bij Zynga in India. Hij is een life hacker die graag innovaties verkent. Hij is een GNU/Linux liefhebber en hactivist van vrije en open bron software. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door met computers hacken en plezier maken met zijn geweldige vrienden. Sarath is bekend als de ontwikkelaar van SLYNUX (2005) – een gebruiksvriendelijke GNU/Linux distributie voor Linux nieuwelingen. De vrije en open bron software projecten waaraan hij heeft bijgedragen zijn PiTiVi Video editor, SLYNUX GNU/Linux distro, Swathantra Malayalam Computing, School-Admin, Istanbul, en het Pardus Project. Hij heeft veel artikelen geschreven voor het Linux For You magazine over verschillende domeinen van FOSS technologieën. Hij had een bijdrage geleverd aan verschillende open source projecten tijdens zijn meervoudige Google Summer of Code projecten. Momenteel verkent hij in zijn vrije tijd zijn passie over schaalbare verdeelde systemen.

Shantanu Tushar

Shantanu Tushar is een gevorderde GNU/Linux gebruiker sinds zijn studietijd. Hij werkt als applicatie-ontwikkelaar en draagt bij aan de software in de KDE projecten. Shantanu is al sinds zijn jeugd gefascineerd door computers, en bracht het grootste deel van zijn middelbare schooltijd door met het schrijven van C code om dagelijkse bezigheden uit te voeren. Sinds hij GNU/Linux begon te gebruiken, gebruikt hij shell scripts om de computer al het zware werk voor hem te laten doen. Hij neemt ook de tijd om studenten op verschillende hogescholen te bezoeken om ze kennis te laten maken met de kracht van Vrije Software, inclusief de verschillende gereedschappen. Shantanu is een bekende bijdrager in de KDE gemeenschap en werkt aan Calligra, Gluon en de Plasma subprojecten. Hij zorgt voor het onderhoud van Calligra Active – KDE’s offie documentviewer voor tablets, Plasma Media Center, en de Gluon Speler. Op een dag, gelooft hij, zal programmeren zo gemakkelijk zijn dat iedereen graag programma’s voor zijn computer zal schrijven.

Klik hier om het gratis eBook te krijgen