Go Programmeertaal installeren op Debian 11

Go is een programmeertaal die aanvankelijk gemaakt werd door een team bij Google als vervanger van C. Ze wilden een taal waarin de compiler snel zou zijn, maar ook gemakkelijk zou kunnen programmeren en efficiënt produceren. Go kan voor veel dingen gebruikt worden, zoals programma’s voor netwerken of gedistribueerde systemen, en heeft de naam “de taal van de wolk” verdiend.

Het helpt mensen meer te doen met maar een paar woorden, waardoor het gemakkelijker is lange zinnen te schrijven zonder tijd te verspillen aan opmaak. Als je je programma met andere mensen moet delen, kun je het gewoon in één bestand compileren zodat ze niets hoeven te downloaden.

In deze zelfstudie bekijken we hoe je een programmeerwerkruimte met Go installeert en configureert via de commandoregel. Je kunt meelopen als je een werkend Debian 11 systeem hebt. Andere op Debian gebaseerde Linux distributies zouden op een vergelijkbare manier moeten werken.

Voorwaarde

Voor je met Go aan de slag kunt, moet je het volgende hebben:

  • Een server waarop Debian 11 geïnstalleerd is.
  • Een niet-root gebruiker met sudo rechten.

Het systeem bijwerken

Het bijwerken van pakketten in Debian Linux is een vrij eenvoudig proces. Om dat te doen kun je gewoon het volgende commando in je terminal uitvoeren:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
sudo apt install wget software-properties-common apt-transport-https

Dit haalt alle updates voor je systeem op en installeert alle nieuwe pakketten die nu beschikbaar zijn. Je zou meestal met deze stap moeten beginnen voordat je iets op je systeem installeert.

Go installeren op Debian 11

In deze stap download en installeer je Go. De huidige versie kun je downloaden van de officiële Go downloads pagina.

Op het moment van schrijven is versie 1.17 de nieuwste uitgave. Zoek uit welke versie voor jou beschikbaar is, en vervang de URL door die welke bij je huidige versie past.

cd
wget https://golang.org/dl/go1.17.linux-amd64.tar.gz

Als de download voltooid is, pak je de gedownloade ZIP uit en plaats je het waar je het op je server wilt hebben. Het is het beste om het op /usr/local te bewaren:

sudo tar -zxvf go1.17.linux-amd64.tar.gz -C /usr/local/

De Go omgeving instellen

In deze stap configureren we de ${GOPATH} omgevingsvariabele voor GO.

Je zult een lokale omgevingsvariabele met de naam $GOPATH moeten maken en die in je ~/.profile plaatsen. Voor ontwikkelingsgemak instrueerde $GOPATH de compiler waar hij naar broncode van derden moest zoeken, evenals naar code die je gegenereerd had. Veel hulpprogramma’s van derden vertrouwen er nog steeds op dat deze variabele ingesteld is, dus het instellen ervan is nog steeds een goede gewoonte, ook al is het niet nodig.

echo "export PATH=/usr/local/go/bin:${PATH}" | sudo tee /etc/profile.d/go.sh
source /etc/profile.d/go.sh
echo "export PATH=/usr/local/go/bin:${PATH}" | sudo tee -a $HOME/.profile source
source $HOME/.profile

Om te controleren of je instellingen goed zijn toegepast, voer je het echo commando uit.

echo $PATH

Dit commando zou een waarde moeten teruggeven die lijkt op de volgende:

De Go omgeving instellen

Als dit niet is wat je met je terminal ziet, herhaal dan deze stappen om er zeker van te zijn dat de waarden juist zijn. Als een willekeurig commando een fout geeft, verzeker je er dan van dat je je profiel hebt gesourced door source $HOME/.profile uit te voeren.

Nu je je omgeving hebt ingesteld, kun je de installatie van Go verifiëren door de versie en de Go omgevingsvariabelen te controleren.

go version
go env

De Go omgeving instellen

Een testproject maken

Nu je Go geïnstalleerd hebt, kun je proberen een eenvoudig testproject te maken. Laten we een “Hello World” project maken in onze home directory.

Open je favoriete teksteditor en maak een nieuw bestand met de naam helloworld.go.

cd
sudo nano helloworld.go

Vul het bestand met de onderstaande regels.

package main

import "fmt"

func main() {

  fmt.Println("Howtoforge, Hello World!")

}

Sla het bestand op met Ctrl+O en sluit Nano af met Ctrl+X.

Nu kun je je nieuwe project gaan uitvoeren met het go run commando.

go run helloworld.go

Het fmt, een afkorting voor Format pakket, zal de Println functie aanroepen. De Println functie geeft waarden weer op de console. Als resultaat zie je in je terminal de boodschap “Howtoforge, Hello World!”.

Een testproject maken

Deze uitvoer bevestigt dat de Go werkruimte correct werkt.

Conclusie

In deze leerprogramma’s hebben we je laten zien hoe je aan de slag kunt met Golang op Debian 11. Go is een krachtige taal met veel gereedschappen en een uitstekende gemeenschap. Je kunt meer informatie over Go vinden op de officiële website.

Als je vragen hebt, laat dan gerust je commentaar hieronder achter. Als je onze gids leuk vond, deel hem dan met je vrienden door op de sociale media knoppen te klikken.