GNOME Bestandsbeheer of Windows Verkenner verbinden met een ISPConfig 3 website

Deze tutorial laat zien hoe je toegang tot website bestanden kunt instellen in het bestandsbeheer programma op je werkstation. Deze tutorial toont dit op Linux en Windows. Met dank aan Sananjalka voor commentaar en proeflezen.

Ik was gemotiveerd om deze Tutorial te schrijven toen het leek alsof er veel vraag was naar de integratie van een bestandsbeheerder in ISPConfig. Omdat zo’n beest niet bestaat, beschrijf ik een andere methode om soortgelijke doelen te bereiken.

Bestandsbeheerder gebruiken met ISPConfig

Een werkstation met een GUI heeft een bestandsbeheerder voor het bladeren door bestanden, het werken met de bestanden, en het starten van toepassingen zoals tekstverwerkers om een bestand te manipuleren.

Voor SSH-verbindingen maak je in ISPConfig Panel een shell-gebruiker aan. Voor shell gebruikers is het beter om Chroot Shell op Jailkit te zetten en een jailed gebruiker aan te maken (zie hoofdstuk Links voor meer informatie).

Voor FTP verbindingen maak je een FTP gebruiker aan in het ISPConfig paneel.

Zowel de shell gebruiker als de FTP gebruiker wordt aangemaakt voor één website en heeft alleen toegang tot de bestanden van die website.

Verbinden met SSH

Het volgende is getest op Ubuntu 18.04. De onderstaande schermafbeeldingen leiden je door het proces . Monteer de websitemap op het werkstation in Bestandsbeheer (het pictogram Bestanden in het linkerpaneel, gemarkeerd met“1.” in de eerste schermafbeelding).

Start Bestandsbeheer om de websitebestanden te mounten

Het item Andere locaties (gemarkeerd met “2.” in de bovenstaande schermafbeelding) opent een popup venster waarin de verbinding met de externe host tot stand kan worden gebracht.

Verbinding maken met SSH

Met SSH-sleutels is het niet nodig om het wachtwoord te schrijven. Als je van plan bent deze verbinding vaak te gebruiken, is het handig om wachtwoordloze logins met SSH sleutels in te stellen. Zie het hoofdstuk Links aan het eind van deze handleiding.

De installatie is getest met een website waarop toevallig WordPress is geïnstalleerd. Dit zou werken met elk CMS of gewone HTML bestanden die op de website zijn geïnstalleerd. Website bestanden zijn toegankelijk met Bestandsbeheer, op dezelfde manier als bestanden op de lokale schijf van het werkstation.

WordPress bestanden tonen

Het ontkoppelen van de SSH koppeling gebeurt op dezelfde manier als het ontkoppelen van elke andere koppeling, dus door met de muis te klikken op de Unmount knop voor het gekoppelde apparaat.

SSH-koppeling verbreken

Verbinden met FTP

Dit werkt net als met SSH, maar gebruik ftp:// als protocol om verbinding te maken met de server.

Verbinden met FTP

Gebruik voor gebruikersnaam en wachtwoord de accountinformatie voor FTP-gebruiker. Voor FTP verbinding moet het wachtwoord worden ingevoerd, het is niet mogelijk om wachtwoordloos inloggen te gebruiken (behalve met anonieme FTP, maar gebruik dat niet voor website FTP toegang).

FTP account gebruiker en wachtwoord

Het verbreken van de FTP mount gebeurt op dezelfde manier als bij de SSH mount.

Voor de goede orde heb ik ook getest op Debian 10, werkt hetzelfde. Om er zeker van te zijn dat er niets extra’s geïnstalleerd hoeft te worden, testte ik zowel SSH als FTP verbindingen op vers geïnstalleerde standaard Ubuntu 20.04 zonder complicaties.

Windows 10

Verbinden via SSH

Getest op Windows 10, Winver toont 2004 19041.264.

Instructies voor het installeren en gebruiken van SSHFS op Windows zijn te vinden bij “SSHFS voor Windows” (Zie hoofdstuk Links). De “Fabrieksversie” van Windows ondersteunt SSHFS niet, er moeten extra componenten worden geïnstalleerd: winfsp en sshfs-win.

Lees de instructies voor SSHFS voor Windows, eerst om de benodigde componenten te installeren en dan om de juiste UNC syntax te gebruiken voor de verbinding. Als je sshfs gebruikt, zie je alleen de thuismap van de shell-gebruiker en geen mogelijkheid om de website-bestanden te openen. De juiste syntaxis voor het gebruik van de ISPConfig website shell gebruiker is dus

\\sshfs.r\user@host\web

De screenshots zijn van de Finse taalversie van Windows 10.

SSHFS voor Windows verbinden

Windows bestandsbeheer toont dezelfde website bestanden als in het vorige Linux hoofdstuk:

WordPress bestanden in WIndows Bestandsbeheer

Verbreek de verbinding door met de andere muisknop te klikken op het item remote connection in het linkerpaneel, een popup toont de verbreekfunctie.

FTP

Verbinden met FTP vanuit Windows 10 Bestandsbeheer bleek het moeilijkst in te stellen en werkte niet erg goed. Ik volgde instructies van https://www.betterhostreview.com/connect-ftp-site-server-file-explorer-windows-10.html.

Het lijkt me dat de FTP-verbinding niet als een mount wordt uitgevoerd. In plaats daarvan gedraagt het zich alsof File Manager gewoon een FTP-client is en geen goede client. FileZilla was gemakkelijker om mee te werken.

Als deze FTP-verbinding wordt gebruikt, lijkt het me dat de hostnaam die in UNC wordt gebruikt, moet worden opgenomen in het certificaat van de FTP-server.

Ander OS

Ik had geen toegang tot andere besturingssystemen. Ik neem aan dat soortgelijke methoden werken op alle moderne besturingssystemen die op werkstations worden gebruikt.

Links