Een Minecraft-server opzetten op Debian

Minecraft is een spel dat de wereld heeft veroverd. Er zijn veel verschillende versies van dit spel, maar ze hebben gemeen dat er een server nodig is om spellen te hosten en alle spelers bij te houden. In deze handleiding laten we je zien hoe je je eigen Minecraft server op Debian 10 kunt opzetten, met behulp van open-source tools die beschikbaar zijn op hun officiële website.

VoorwaardenJe hebt een Debian installatie nodig met root-privileges.

  • Een Minecraft-server die compatibel is met de versie van je Debian-uitgave. Als je Ubuntu gebruikt, kun je uitzoeken wat voor jou werkt door naar hun website te gaan. Als het niet duidelijk is welke je moet gebruiken, probeer dan te googelen op Minecraft Server compatibel op Debian /Ubuntu of vraag het in de comments en we zullen je helpen!

Aan de slag

Update je Debian systeem naar de laatste release.

Dit is een goed idee voordat je extra pakketten installeert, omdat je dan alle laatste updates en beveiligingspatches hebt voor zowel Debian software als geïnstalleerde toepassingen zoals Minecraft server. Om dit te doen voer je gewoon de volgende commando’s uit in je terminal:

sudo apt update
sudo apt upgrade

Deze commando’s worden in tandem uitgevoerd; eerst updaten en dan upgraden zodra dat succesvol is afgerond. Merk op dat bij het uitvoeren van deze commando’s er geen upgrades in behandeling zijn, ze zouden slechts vijf minuten moeten duren, terwijl grotere upgrades veel langer kunnen duren, dus wees geduldig!

Java installeren

sudo apt install default-jre

Dit zal de laatste versie van Java downloaden en installeren. Als je meerdere versies hebt geïnstalleerd, worden die voor de eenvoud allemaal verwijderd! Eenmaal voltooid kun je bevestigen welke versie momenteel draait door het onderstaande commando in je terminal in te typen:

java -version

Voorbeelduitvoer:

Controleer Java-versie

Dat is het! Java is geïnstalleerd op je server.

Een nieuwe gebruiker voor Minecraft aanmaken

In dit voorbeeld maken we een nieuwe gebruiker aan met de naam ‘minecraft’:

sudo adduser minecraft

Als je klaar bent met die stap, typ of kopieer je tweemaal je wachtwoord voor dit account om het te bevestigen (het is belangrijk dat dit account een eigen uniek en veilig wachtwoord heeft).

Voorbeelduitvoer:

Linux gebruiker toevoegen voor Minecraft

Voeg de nieuwe gebruiker toe aan de groep sudo.

sudo usermod -aG sudo minecraft

Scherm installeren

Screen is een GNU-hulpprogramma dat gebruikt kan worden om terminal sessies te multiplexen. Dit is een handig hulpmiddel voor toegang op afstand, waarmee je een ssh sessie kunt afbreken en later hervatten zonder dat je die instantie hoeft af te sluiten (waardoor je de verbinding zou verbreken).

Om Screen te installeren typ je:

sudo apt install screen -y

Dit commando installeert Screen en al zijn afhankelijkheden op je server.

Dit is het einde van deze opdracht, ga verder met de volgende opdracht hieronder.

Minecraft installeren

Verlaat je huidige SSH dan, log opnieuw in met de minecraft gebruiker die we eerder hebben aangemaakt.

Maak een nieuwe map met de naam minecraft en ga daarin staan:

mkdir minecraft
cd minecraft

Nu downloaden we de huidige versie van Minecraft.net in deze map. Raadpleeg de Minecraft server pagina om de laatste versie van Minecraft Server te krijgen, vervang de versie sectie hieronder door die URL.

wget https://launcher.mojang.com/v1/objects/a16d67e5807f57fc4e550299cf20226194497dc2/server.jar

Maak een opstartscript

Dit zorgt ervoor dat je server start wanneer je je machine herstart of bij het opstarten van Debian zelf; het is ook erg handig als om een of andere reden je internetverbinding thuis wegvalt en je het proces opnieuw moet starten zonder in te hoeven loggen!

sudo nano start.sh

Kopieer en plak de volgende regels in je terminal:

java -Xms1024M -Xmx2560M -jar server.jar nogui

jar parameter kan worden ingesteld om je wereld persistent te houden of niet; als je elke keer een verse start wilt, gebruik dan nogui. Als je niet genoeg RAM hebt voor deze opstelling in Debian (of Ubuntu), overweeg dan om de -Xmx waarde te verlagen van 2560M naar iets lager zoals 512M.

Sla je script op met Ctrl-o, sluit Nano af met Ctrl-x en bevestig dat je dit bestand wilt opslaan als daarom wordt gevraagd door op “y” te drukken. Je zou nu een opstartscript moeten hebben in /home/minecraft/. Het zal automatisch starten bij het opstarten! Om het uit te testen typ of copy-paste je het volgende commando:

java -Xms1024M -Xmx2560M jar server.jar nogui

Als fouten zoals “java” niet herkend worden, controleer dan het java installatieproces dubbel.

Maak start.sh uitvoerbaar

sudo chmod +x start.sh

Als je klaar bent, typ dan “exit” in het terminalvenster of sluit het als je uit dit gebruikersaccount wilt uitloggen; ga dan terug naar je hoofdscherm. Om de verbinding met die ssh-sessie helemaal te verbreken, sluit je gewoon af door te typen: exit of door bij een prompt op Ctrl-D te drukken. Je kunt ook weer nano gebruiken en ./start.sh verwijderen. Om Debian niet te laten vergeten dat er wijzigingen zijn aangebracht sinds de laatste update van ons systeem, voer je deze commando’s uit:

sudo apt update

Start je Minecraft server

./start.sh

Als dit de eerste keer is dat je het pakket installeert, moet je de Servicevoorwaarden en het Privacybeleid accepteren. Als je dat al in een eerder geval hebt gedaan (bijvoorbeeld voor Minecraft Server), dan zal dat niet opnieuw gevraagd worden. Door deze overeenkomsten te accepteren kunnen de repositories van Debian namens jou pakketten downloaden van een andere server; dit kan handiger zijn omdat ze vaak beter zijn bijgewerkt dan je eigen server! Na acceptatie duurt de installatie slechts enkele minuten en is er geen verdere actie nodig totdat het proces klaar is met het downloaden van alle benodigde bestanden en bronnen.

De volgende stap is om het eula.txt bestand te openen en eula=true in te stellen. Hierdoor kan je server verbinding maken met de Minecraft spelclientsoftware. Open dat bestand in je favoriete editor en zorg ervoor dat er staat: eula=true.

sudo nano eula.txt
eula=true

De volgende stap is het gebruik van scherm om ons Minecraft serverproces zelfstandig te laten draaien, zodat we niet steeds ingelogd hoeven te zijn op het minecraft gebruikersaccount wanneer we de gameserver op afstand via SSH beheren.

screen /home/minecraft/run.sh

Dit creëert een nieuwe “sessie” genaamd minecraft die het Minecraft proces op de achtergrond uitvoert; we kunnen dit benaderen vanuit elke andere shell waarop we zijn ingelogd.

De firewall van je Minecraft server instellen

Het volgende dat we willen doen is onze firewall instellen. Debian heeft een uitstekende ingebouwde firewall genaamd ufw waarmee we goed kunnen regelen welke programma’s op ons systeem toegang hebben tot externe netwerkbronnen zoals het internet! Het bevat ook zaken als port forwarding die bepaalde poorten doorlaten, afhankelijk van criteria als bestemmingsadres of bron-IP’s.

In Debian laten de standaardinstellingen momenteel alleen SSH verkeer toe (bijvoorbeeld ssh van je lokale systeem naar deze server). Laten we doorgaan en regels toevoegen voor Minecraft door te typen:

sudo ufw allow 25565

Maak verbinding met je Minecraft-server

Open je lokale Minecraft-client, selecteer het tabblad Multiplayer en voer de naam en het IP-adres van je server in.

Sluit Minecraft aan

Serverinfo bewerken

Opmerking: om op een openbaar netwerk te spelen zul je een externe domeinnaam moeten kopen bij alle domeinproviders en zelf Dynamische DNS moeten instellen, wat buiten het bereik van deze tutorial valt.

Je kunt nu verbinding maken met de server. Klik op de knop Join Server.

Scannen voor spellen

Minecraft begonnen

Gefeliciteerd! Je kunt nu Minecraft spelen en werelden bouwen. Je kunt ook werelden bouwen en plezier maken met je vrienden. Voor meer tips of hulp kun je de Minecraft Wiki raadplegen.