een Amazon Machine Image (AMI) maken en gebruiken op AWS

Een Amazon Machine Image (AMI) geeft de informatie die nodig is om een instantie te starten. Een EC2 instance kan niet gestart worden zonder een AMI. We kunnen zo veel instanties maken als we willen uit een enkele AMI als we meerdere instanties met dezelfde configuratie nodig hebben. Om een instantie te maken kunnen we gebruik maken van een gemakkelijk verkrijgbare AMI of we kunnen een eigen AMI maken.

Om een aangepaste AMI te maken moeten we eerst een instantie starten met een van de beschikbare AMI’s, de vereiste configuratie op de instantie aanbrengen en dan die instantie gebruiken om een AMI te maken. Instanties die van deze nieuwe aangepaste AMI worden gelanceerd bevatten de aanpassingen die we maakten toen we de AMI maakten. We kunnen AMI’s maken van zowel lopende als gestopte instanties.

Zodra we een AMI hebben gemaakt, kunnen we die ofwel privé houden zodat alleen wij hem kunnen gebruiken, of we kunnen hem delen met een opgegeven lijst van AWS accounts. We kunnen onze aangepaste AMI ook openbaar maken, zodat de gemeenschap hem kan gebruiken.

We kunnen de AMI die niet meer nodig is ook deregistreren. Nadat we de AMI gederegistreerd hebben, kan hij niet meer gebruikt worden om nieuwe instances te starten. Bestaande instanties die gemaakt zijn met de verwijderde AMI kunnen nog wel functioneren en ondervinden geen hinder

In dit artikel zullen we zien hoe je een AMI maakt van een bestaande EC2 instance en die gebruikt om een nieuwe EC2 instance te starten.

Vereisten

  1. AWS Account (Maak aan als je er geen hebt).

Wat zullen we doen?

  1. Log in op AWS.
  2. Maak een AMI
  3. Gebruik de AMI om een EC2 instance te maken.

Log in op AWS

  1. Klik op hier om naar de AWS login pagina te gaan.

Als we op de bovenstaande link klikken, zien we een webpagina als volgt waar we moeten inloggen met onze inloggegevens.

Meld je aan bij AWS

Zodra we met succes op AWS zijn ingelogd, zien we de hoofdconsole met alle diensten als volgt opgesomd.

AWS Beheerconsole

Maak een AMI

Klik op “Services” linksboven in het menu en zoek naar “EC2”.

Maak een AMI

Op het hoofddashboard van EC2 klik je op Running instances.

Lopende instanties

Kies de instance die we willen gebruiken als basis voor onze AMI en klik op Actions -> Image -> Create Image

Acties -> Afbeelding -> Maak afbeelding

Typ in het scherm “Create Image” een unieke naam en beschrijving van de aan te maken AMI, en kies dan “Create Image”. Je kunt ook de Root Volume grootte veranderen.

Maak beeld

Dit duurt even, Klik op “View pending image <image_id>” om de status te zien.

Bekijk hangend beeld

Als de AMI voor het eerst verschijnt, kan hij in een pending staat zijn, maar na enkele ogenblikken gaat hij over in een available staat.

Lancering

Maak een EC2 instance van de AMI die we gemaakt hebben

Om een EC2 instance te maken van de AMI die we gemaakt hebben, klik je in het Linker Paneel op Instances.

Maak EC2 van AMI

Klik op Mijn AMI’s, deze pagina toont dan alle AMI’s die we gemaakt hebben en die beschikbaar zijn om te gebruiken.

Lijst AMI

Als je een AMI gekozen hebt, is het tijd om het Instance Type te kiezen. Hier gaan we verder met “t2.micro” omdat die in aanmerking komt voor een Free Tier Account.

Kies een instantie type

Op dit scherm kun je de details opgeven of je kunt gewoon op “Next: Opslag toevoegen” om verder te gaan met de standaard instellingen. Hier gaan we verder met de standaard instellingen.

Configureer instantie details

Je kunt de grootte voor de root partitie opgeven. Wij hebben Root Partition Size opgegeven als 30 GBs. Klik op “Next: Tags toevoegen” om verder te gaan.

Opslag toevoegen

Je kunt Tags (Sleutel:Waarde) opgeven of deze stap overslaan en op “Next” klikken: Configureer Veiligheidsgroep”.

Labels toevoegen

Als je een bestaande Veiligheidsgroep hebt kun je die kiezen of een nieuwe maken. We zullen een nieuwe Veiligheidsgroep maken door gewoon het keuzerondje “Create a new security Group” te kiezen. Klik op “Review and Launch”

Configureer veiligheidsgroep

Bekijk nu je configuratie en klik op “Launch”.

Herzieningsinstellingen

Voordat het aanmaken van de instantie begint, moeten we een sleutelpaar kiezen dat dan nodig is om ssh toegang tot de server te krijgen. Om een nieuwe Key-Pair te maken kies je “Create a new Key-Pair” uit het uitklapmenu, geef de Key-Pair een naam, en download hem. Bewaar dit sleutel-paar op een veilige plaats.

Kies sleutelpaar

Wacht enige tijd tot de instantie wordt aangemaakt. Klik op “View Instances” om de Instance State en andere details te bekijken.

Lanceerstatus

Zodra de Instance State verandert van “pending” in “running” kun je verbinding maken met de instance.

Maak verbinding met instantie

Conclusie

In dit artikel zagen we de stappen om een aangepaste AMI te maken van de bestaande EC2 instance en maakten we een nieuwe EC2 instance met behulp van de gemaakte AMI.