Cockpit te installeren op AlmaLinux 8
Linux Cockpit is een browser-gebaseerde gebruikersinterface voor Linux systemen. Het doel is het bewaken en beheren van Linux systemen gemakkelijk en leuk te maken.
Linux Cockpit kan worden gebruikt als een alternatief voor commandoregel- of GUI-tools zoals top, free, htop, lsof, iotop enzovoort, om het gebruik van bronnen zoals CPU/Memory/Disk I/O en processen die op je systeem draaien in de gaten te houden. Het biedt een volwaardige shell-interface met tabbladaanvulling op bash-commando’s, net als in elke interactieve shell-sessie op je systeem.
Je hebt misschien gehoord over Linux en de mogelijkheid om het te gebruiken als server voor je huis of bedrijf. Eén manier is het installeren van de Cockpit, waarmee je verschillende aspecten van het systeem kunt besturen, zoals de grafische interface, de geluidskaart, printers, netwerkkaarten en meer. In dit artikel wordt besproken hoe je Cockpit installeert op je AlmaLinux 8 besturingssysteem, zodat je kunt ervaren wat het allemaal te bieden heeft.
Voorwaarden
- Een server waarop AlmaLinux 8 is geïnstalleerd.
- Een niet-root gebruiker met sudo rechten.
- Een verbinding met het internet om extra pakketten te kunnen downloaden.
Stap 1. Het systeem updaten.
Voordat je de Cockpit op je systeem installeert, moet je je systeem bijwerken naar de laatste versie. Log in op je Almalinux systeem via ssh en voer het volgende commando uit om er zeker van te zijn dat alle pakketten up-to-date zijn.
sudo dnf update
sudo dnf install epel-release
Stap 2. Cockpit installeren
De Cockpit pakketten zijn opgenomen in de standaard repositories, dus je hoeft ze alleen maar te installeren via de dnf package manager.
sudo dnf install cockpit -y
Zodra de installatie is voltooid, start en activeer je de Cockpit service om ervoor te zorgen dat deze opstart wanneer je systeem opstart.
sudo systemctl start cockpit.socket
sudo systemctl enable --now cockpit.socket
Controleer de status van de Cockpit service om er zeker van te zijn dat hij met succes is gestart.
sudo systemctl status cockpit.socket
Je zou een uitvoer moeten zien zoals hieronder.
Stap 3. De firewall configureren
De Cockpit gebruikt een web socket verbinding om met de server te communiceren. De Cockpit luistert standaard op poort 9090. Omdat dit een nieuwe toepassing is, moet je ervoor zorgen dat de firewallregels zo zijn ingesteld dat ze dit toestaan.
sudo firewall-cmd --permanent --zone=public --add-service=cockpit
sudo firewall-cmd --reload
Stap 3. Toegang tot de Cockpit Web UI
De installatie is nu voltooid. Je kunt de Cockpit Web UI openen door in een webbrowser naar keuze https://<IP ADDRESS>:9090/ te bezoeken (Chrome of Firefox worden aanbevolen).
Waarbij: <IP ADDRESS> het actuele IP adres is van je Almalinux server.
Je wordt begroet met een scherm dat zegt: Your connection is not private. Dit is volkomen normaal omdat je nog geen SSL-codering aan de verbinding hebt toegevoegd. Klik op“Geavanceerd” om verder te gaan met het installatieproces.
Klik in het volgende scherm op Ga verder naar…(onveilig).
Je komt op de inlogpagina, geef je root gebruikersnaam en root wachtwoord op. Klik op Inloggen.
Als de autorisatie geslaagd is. Je komt in het Cockpit dashboard.
Van hieruit kun je allerlei systeeminformatie zien, zoals het geheugen- en schijfgebruik, netwerkverbindingen die door toepassingen worden gemaakt, het totale aantal processen dat wordt uitgevoerd en de topprocessen die momenteel de meeste bronnen verbruiken.
Er valt veel te configureren en te onderzoeken met Cockpit. Probeer het uit door je Linux servers op een geheel nieuwe manier te verkennen.
Dat was het! Je hebt Cockpit met succes op je server geïnstalleerd. Veel plezier met het verkennen van de nieuwe interface voor het beheer van je systeem.
Kijk voor meer informatie over het gebruik van Cockpit in de officiële Cockpit documentatie.
Conclusie
In deze gids heb je geleerd hoe je Cockpit op je AlmaLinux 8 server installeert en toegang krijgt tot de UI. Als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, kun je hieronder een berichtje achterlaten.