Cockpit installeren op Rocky Linux 8
Cockpit is een dashboard voor serverbeheer dat real-time informatie geeft over de toestand van je machine. Behalve CPU belasting, bestandssysteem statistieken, processen, en andere gegevens, geeft het ook toegang tot het systeem. Als je niet aangemeld bent op het controlepaneel, gebruikt Cockpit geen server resources. De Cockpit dienst begint pas als je naar het configuratiescherm gaat en het gebruikt.
Je kunt Cockpit gebruiken om je server te beheren en netwerkproblemen op te lossen. Het logt ook in met sudo, waarmee je verhoogde rechten op het systeem krijgt – een aparte gebruikersgroep is dus niet nodig.
In deze gids laten we je zien hoe je de Cockpit Web Console op een Rocky Linux 8 systeem kunt installeren.
Vereisten
- Om Cockpit te kunnen gebruiken moet je systeem de systemd service manager en Linux 3.14+ kernel draaien.
- Een niet-root gebruiker met sudo rechten.
Het systeem bijwerken
Log in als de root gebruiker via SSH en update het systeem met het volgende commando.
sudo dnf update
Cockpit installeren
Nu het systeem is bijgewerkt, is het tijd om Cockpit te installeren.
Het Cockpit pakket en de modules zijn standaard beschikbaar in de Rocky Linus repositories. Het installatieproces bestaat dus alleen uit het installeren van het pakket via dnf .
sudo dnf install cockpit
Eenmaal geïnstalleerd start je de Cockpit dienst met het commando systemctl start .
sudo systemctl start cockpit.socket
Om de Cockpit dienst te laten starten bij het herstarten van het systeem, schakel je hem in met het systemctl enable commando.
sudo systemctl enable cockpit.socket
Je kunt de status van de Cockpit dienst controleren met het systemctl status commando.
sudo systemctl status cockpit.socket
Je zou een uitvoer als deze moeten krijgen:
Deze uitvoer bevestigt dat de Cockpit service up and running is. De installatie is geslaagd.
De Firewall instellen
Omdat Cockpit een web-gebaseerde dienst is, gebruikt hij poort 9090 voor HTTP toegang. Je kunt je firewall instellen om verkeer op deze poort toe te staan.
sudo firewall-cmd --permanent --zone=public --add-service=cockpit
Vergeet niet na het aanbrengen van deze wijziging de firewall dienst opnieuw te laden om de veranderingen te laten inwerken.
sudo firewall-cmd --reload
Laten we bevestigen dat de firewall juist ingesteld is.
sudo firewall-cmd --list-all
Je zou de volgende uitvoer moeten zien die bevestigt dat Cockpit is ingeschakeld op poort 9090.
Toegang tot de Cockpit Web Console
Nu het Cockpit pakket geïnstalleerd is en de server draait, kun je de Cockpit web console openen door de hieronder getoonde URL te bezoeken.
https://<server-address>:9090/
Waarbij: <server-adres> het eigenlijke IP adres of de hostnaam van je server is.
Je komt terecht in een waarschuwing met de tekst “Your connection is not private” omdat je verbinding niet versleuteld is. Dit is normaal omdat we SSL voor deze dienst nog niet hebben ingesteld.Deze waarschuwing wordt om veiligheidsredenen maar één keer getoond.
Om verder te gaan moet je op de Advance knop klikken.
In het volgende venster moet je links onderaan op de linkProceed to…unsafe klikken.
De Cockpit login interface zou nu moeten verschijnen, samen met een korte inleiding tot het product en links om documentatie te downloaden.
Voer nu de niet-root gebruikersgegevens in die je aan het begin van deze gids maakte en klik op Log In.
Na succesvol inloggen kom je in het hoofdscherm van Cockpit. Het hoofdvenster heeft de volgende kenmerken: Een menubalk die toegang geeft tot de belangrijkste configuratiegebieden in Cockpit. Een navigatiebalk aan de linkerkant die alle beschikbare dashboard widgets in verschillende categorieën toont.
Een lijst van dashboards in het midden van je scherm, die de door jou gekozen overzichtsinformatie toont, zoals Hulpmiddelengebruik , Logs en Netwerk.
Een zoekbalk linksboven, waarmee je elke entiteit die in Cockpit’s hoofdvenster wordt getoond kunt zoeken. Door hier een tekenreeks in te typen en op Enter te drukken of op “Search” te klikken krijg je een lijst van alle entiteiten die de ingetypte tekenreeks in zich hebben.
Conclusie
In deze handleiding hebben we geleerd hoe Cockpit te installeren en in te stellen op een Rocky Linux 8 systeem. We hopen dat je dit gereedschap net zo nuttig en krachtig vindt als wij.
Laat ons je commentaar en feedback weten in de commentaar sectie hieronder. Als je deze handleiding nuttig vond, deel hem dan met anderen die Cockpit misschien willen gebruiken voor serverbeheer. Veel plezier bij het bewaken.