Cloudwatch alarmen maken voor RDS (MySQL) op AWS

Het bewaken van je RDS instanties is erg belangrijk, en hetzelfde geldt voor andere bronnen. In dit artikel zullen we een eenvoudig alarm voor een RDS MySQL instantie maken dat controleert op vrije opslagruimte op de instantie. Er zijn ook verschillende metrieken die gebruikt kunnen worden om alarmen te maken, klikhier om de lijst van beschikbare metrieken voor RDS instances te zien. De “FreeStorageSpace” metriek controleert de beschikbare opslagruimte op de instantie en afhankelijk van de opgegeven voorwaarde wordt het alarm geactiveerd en stuurt het meldingen naar het SNS Eindpunt. De “FreeStorageSpace” metriek accepteert de waarde in bytes en niet in procenten.

Voor we verder gaan met dit artikel neem ik aan dat je de basisprincipes van RDS instanties kent en er al een in je account hebt om alarmen voor te maken.

Vereisten

  1. AWS Account(aanmaken als je er geen hebt).
  2. RDS MySql Instance om er een alarm voor te maken.

Wat zullen we doen?

  1. Log in op AWS.
  2. Maak een alarm voor RDS MySql Instance.
  3. Verwijder het alarm.

Inloggen op AWS

Klikhier om naar de AWS login pagina te gaan.

Je krijgt de login pagina als volgt te zien als je op de bovenstaande link klikt. Voer je credentials in om in te loggen op je AWS account.

Inlogpagina

Als je met succes in je account bent ingelogd zie je de AWS beheerconsole als volgt.

AWS Beheerconsole

Maak een alarm voor RDS MySql Instance

Om een alarm te maken moet je eerst naar Cloudwatch gaan. Zoek naar cloudwatch in het zoekvak bovenaan.

Zoek in Cloudwatch

Je ziet het hoofddashboard van Cloudwatch als volgt. Klik op “Alarms” in het linker paneel.

Cloudwatch dashboard

Omdat er in mijn account geen alarmen zijn onder de geselecteerde regio zien we niets op deze pagina.

Om een alarm te maken voor de RDS instance die je al in je account hebt, klik je op de knop “Create alarm”.

Waarschuwingen pagina

Op deze pagina klik je op de knop “Select metric”.

Specificeer metriek en toestand

Typ in het zoekvak RDS en druk op de enter knop om de metrieken voor RDS te filteren. Klik op “RDS – > Across All Databases” om naar de pagina te gaan waar je metrieken ziet die betrekking hebben op al je database instances die in de huidige regio beschikbaar zijn.

Zoek RDS metriek

Je kunt een van de in de lijst beschikbare meetwaarden kiezen om er een alarm voor te maken. Hier heb ik de metriek “FreeStorageSpace” gekozen. Klik op de knop “Select metric” om verder te gaan.

Kies een metriek

Onder Conditions geef je een drempelwaarde op voor de metriC en kies de optie “Lesser”. Het alarm wordt geactiveerd als de vrije opslagruimte voor de RDS instance onder de opgegeven drempelwaarde komt. Klik op de knop “Next” om verder te gaan.

Specificeer voorwaarde

Op deze pagina kun je een SNS onderwerp kiezen uit je bestaande onderwerpen of een nieuw onderwerp aanmaken. Als het alarm afgaat zal het een melding sturen naar het gekozen SNS onderwerp op het eindpunt dat op het onderwerp is geabonneerd.

Kies SNS Onderwerp

Geef op de volgende pagina een naam aan het alarm en voeg er een beschrijving aan toe. Klik op de knop “Next” om verder te gaan.

Voeg naam en beschrijving toe

Bekijk alle configuraties voor het alarm en klik op de knop “Create alarm”.

Bekijk de waarschuwing

Zodra het alarm met succes is aangemaakt kun je het zien op de alarmen pagina. De huidige toestand van het alarm is “OK”. Het betekent dat de voorwaarde niet vervuld is en dat de vrije opslagruimte op de RDS instantie nog steeds boven de drempelwaarde ligt die we in het alarm hebben opgegeven. Als de opslagruimte op de RDS instance onder de door ons gespecificeerde drempelwaarde komt, wordt het alarm geactiveerd en wordt een melding naar het SNS Eindpunt gestuurd.

Alert- In Ok state

Verwijder het alarm

Als je het alarm niet meer nodig hebt kun je het eenvoudig verwijderen. Selecteer het alarm dat je wilt verwijderen en klik op de knop “Acties — > Verwijderen”.

Verwijder de waarschuwing

Je krijgt een pop-up scherm en klikt dan op de “Delete” knop die het alarm definitief verwijdert. Als het alarm eenmaal gewist is kun je het niet meer herstellen, dus wees voorzichtig bij het uitvoeren van een wisbewerking op alarmen.

Bevestig de verwijdering

Conclusie

In dit artikel zagen we de stappen om een alarm voor de RDS instantie te maken. We maakten een alarm dat afgaat als de vrije opslagruimte op de RDS instantie onder de opgegeven drempelwaarde komt, we kunnen de voorwaarde kiezen naargelang onze behoefte aan het alarm. We zagen ook hoe een alarm eenvoudig met een paar klikken verwijderd kan worden.